Nem fogytál? Ezért eredménytelen az újévi diétád

Írta: ,

Manapság a legnépszerűbb újévi fogadalom kétségtelenül a felesleg leadása, a test átformálása az aktuális ideálnak megfelelően. De mi lehet az oka, ha mégsem a tervek szerint változol?

Túl gyorsan vársz túl sokat

1/6 Túl gyorsan vársz túl sokat

A diéta talán nem is igazán jó kifejezés cikkünk témájához, ugyanis hosszútávon sokkal pontosabb az életmódváltás.

Ez a szó már jobban rámutat arra, hogy a reformálás nem két-három hétre, hanem egy egész életre irányt mutat.

Ha ezt veszed figyelembe, máris nem tűnik olyan rossz eredménynek, hogy két hét alatt csak egy kiló ment le.

Emellett ne hagyd figyelmen kívül azt se, hogy maga a felesleg sem két-három nap alatt gyűlt fel.

Hajlamosak vagyunk úgy állni a fogyáshoz, hogy az majd nagyon gyorsan és egyszerűen megy, hiszen alapvetően a hízás sem egy bonyolult dolog, de utóbbiért is nagyon sokat kell tenni – csupán erre nem feltétlenül ügyelünk tudatosan.

Egy szó, mint száz, van egy egész éved a következő szilveszterig, addig rengeteget tudsz változtatni a külsődön.

Hanyagolod az edzést

2/6 Hanyagolod az edzést

Szakértők és a legfrissebb adatok szerint a fogyáshoz 70-80%-ban az étkezésünk járul hozzá, csupán a fennmaradó 20-30% az, amit a mozgás határoz meg.

Ez persze nem azt jelenti, hogy le kellene becsülnünk az edzés fontosságát, aki nem olyan túlsúlyos, hogy egészségügyi veszélyt jelent számára a sport, annak mindenképpen mozognia kell.

Ezzel te is hozzájárulhatsz a gyorsabb anyagcseréhez, a szebb idomokhoz, az eredményesebb fogyáshoz, és persze a jó hangulathoz.

Amennyiben a fogyás a cél, a legideálisabb választás a kardiózás, s ezt is célszerű űzni heti három-négy alkalommal.

Voksolj olyan sportág mellett, amire nem csak nyűgként, a célod eszközeként tudsz tekinteni, hiszen ha élvezed az edzést, akkor úgy fogod égetni a kalóriákat, hogy közben sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb vagy.

Túl sok kalóriát viszel be

3/6 Túl sok kalóriát viszel be

Sajnos az emberek többségére jellemző, hogy alábecsülik az ételek kalóriaértékét, miközben túlértékelik a mozgással elégetett kalóriák számát.

Ez a probléma együttesen nemhogy megnehezíti a fogyást, gyakorlatilag hízást eredményez.

Nem csupán a nyilvánvaló kalóriák, tehát a főétkezések azok, amik megnehezítik a dolgodat, hiszen a folyadékpótlás, nassolás során is rengeteg felesleges energiát viszel be.

Alapvetően nem sokat ér az anyagcsere-gyorsító gyógytea, ha több evőkanál cukorral teszed elviselhetővé az ízét.

Ugyanígy, bár egészségesebb, ha lecseréled a csokit aszalt gyümölcsökre, utóbbiakban is rengeteg kalória van, nem fogyaszthatod őket korlátlanul (főleg nem azokat, amiket cukorban érleltek).

Ne feledd, nem minden kalóriaszegény, ami egészséges, pláne akkor, ha nem tartasz mértéket.

Helytelen a mértéked

4/6 Helytelen a mértéked

Azt már sokan tudják, hogy az egészséges életmód egyik alapelve szerint naponta ötször-hatszor ajánlatos étkeznünk, hiszen ezzel elkerülhetjük a farkaséhséget és az anyagcsere lassulását.

A probléma ott kezdődik, hogy sokan valójában nem csökkentik az adagjukat, így a rendszeres evéssel éppenséggel megnövelik a napi kalóriaadagjukat.

Ha fogalmad sincs, mennyi pl. 100 gramm, ami a legtöbb étel mértékadó mennyisége, akkor nem is tudod pontosan kikalkulálni, hány kalóriát viszel be.

Érdemes legalább akkor számolni a kalóriákat, ha úgy érzed, nem megy a fogyás.

Bár macerás, vesd be a konyhai mérleget és a kalóriatáblázatot, meglátod, hamar kiderülhet, hol a probléma (ráadásul a feljegyzett adatokkal szakértőhöz is fordulhatsz, ha szükséges).

Nem minden segít, ami diétás

5/6 Nem minden segít, ami diétás

Korábban írtuk már, hogy egyes ételeknek jóval nagyobb a kalóriaértéke az átlagosnál, dacára annak, hogy alapvetően támogatják az egészséget.

A diétásnak titulált, s ezáltal az eladási piacon népszerű termékek legalább ennyire veszélyesek. Bár akadnak olyanok, amik valóban hasznosak, egyesek tudományosan bizonyítottan gátolják a fogyást.

A legtöbb édesítőszer és diétás ital például ilyen: bár kevés kalóriát tartalmaznak, egyrészt károsak az egészségre, másrészt hosszútávon nagyobb éhséget generálnak, mint hagyományos társaik.

Bár a zsírszegény címke hasonlóan jól hangzik, az íz hiányát a legtöbb termékben cukorral pótolják, és fordítva.

Nem árt tehát nem csupán a kalóriaértékeket, hanem az összetevőket is átforgatni, a 10 gramm cukor 100 grammonként már mindenképpen soknak számít.

Lassú az anyagcseréd

6/6 Lassú az anyagcseréd

A lassú anyagcseréért számtalan tényező okolható, olyan természetesek is, mint az életkor előrehaladása.

Nem kell, és nem is szabad azonban beletörődni ebbe, hiszen az anyagcsere lassulása egyenes úton vezet a hízáshoz és az eredménytelen fogyókúrához.

Az ok egyértelmű: ha valakinek a szervezete gyorsan feldolgozza a bevitt táplálékot, majd megszabadul a feleslegtől, az kisebb eséllyel fog hízni, mint az, aki napokon át küzd ugyanazzal az ételadaggal.

Az anyagcserét és ezáltal az emésztést több módon lehet felpörgetni, mindenkinek más válik be igazán, sőt, alkalmanként változtatni is kell a praktikákon.

Különböző fűszerek, gyógynövények, teák állnak a rendelkezésedre, de sok esetben hasznosak a natúr joghurtok, kefirek, probiotikus készítmények.

A masszázs (főleg a nyirokmasszázs) és a szaunázás is hasznos, továbbá az egyik leghatékonyabb anyagcsere gyorsító a rendszeres edzés.