Negatív kalóriás ételek – tévhit vagy valóság?

Kerekes Vivien
Írta: ,

Képzeld csak el, milyen jó lenne, ha bizonyos ételeket nyugodtan megehetnél, és a segítségükkel nemhogy nem híznál, hanem egyenesen megszabadulnál jó pár felesleges kalóriától! Manapság egyre gyakrabban hallani az úgynevezett negatív kalóriás ételekről, de vajon mennyire válnak be ezek a valóságban? Most eláruljuk, pontosan mit is jelent ez a kifejezés, és valóban lehet-e fogyni ezzel a módszerrel.

Mi az a negatív kalóriás étel? Kép forrása: domesticfits.com

Maga a negatív kalóriás étel elvileg azt jelenti, hogy a segítségével több kalóriát égethetsz el, mint amennyit valójában tartalmaz.

Csakhogy bármennyire szépen is hangzik ez az elgondolás, közel sem ilyen egyszerű a kérdés.

Ha ugyanis egy étel nemhogy nem visz be energiát a szervezetedbe, de még el is von belőle, azt nem igazán nevezhetjük jótékonynak.

Ennyi erővel evés helyett akár hideg vizet is ihatsz egész nap, noha így fogyókúrázni nem ajánlott, mert több kárt okoz, mint amennyi hasznot hozna.

Az étkezés szempontjából az energiafelhasználás tölt be igazán kulcsfontosságú szerepet, de itt is van néhány dolog, amit mindenképpen érdemes letisztáznod magadban.

Energia és a szervezeted Kép forrása: hellonatural.co

Az ételek hőt adnak a szervezetednek, amit szimplán kalóriának nevezünk. Ahhoz, hogy az ételeket meg tudjuk emészteni, le tudjuk bontani, vagy képesek legyenek felszívódni, energiára van szükségünk.

Ebből következik, hogy amit egy-egy étkezésből nyersz, rögtön erre használod fel. Ugyanakkor, ha például zsírból viszel be 100 Kcal energiát, mindössze 3 Kcal használódik fel ezekre a folyamatokra.

Magas rosttartalmú zöldségeknél és gyümölcsöknél ez 20%, míg fehérjék esetében a 30%-os arány is elérhető.

Ezek után megállapíthatjuk, hogy ha egy negatív kalóriás ételről beszélünk, az értéknek 100% felett kéne lennie.

Ezt elég nehéz elképzelni, ráadásul annyira éhes lennél tőle, hogy egyszerűbb, ha inkább nem is eszel semmit.