Ne legyen az étel az ellenséged! Szuper fogyókúrás tippek negyvenen felülieknek

Írta: ,

A fogyókúránál mindig jobb az életmódváltás, ám megértjük, ha a nyár beköszöntével mielőbb szeretnéd magad jól érezni a bőrödben. Ehhez adunk most néhány olyan tanácsot, ami túlmutat a villámdiétákon.

Ne legyen kéznél „a végzeted”!

1/5 Ne legyen kéznél „a végzeted”!

Amikor észrevetted a nem kívánt súlygyarapodást, biztos arra gondoltál, hogy az a fránya XY az oka mindennek – ebbe a mondatba nyugodtan helyettesítsd be a kedvenc „bűnös” csemegédet.

Ha például csokirajongó vagy, és minden bevásárlás alkalmával reflexből feltöltöd az otthoni raktárat, ne csodálkozz rajta, hogy újra és újra lecsapsz a finomságra!


Mértékkel karcsúsít és jó a szívnek: 5 tudományos érv a csokievés mellett


Nagyon egyszerűen megoldhatod a dolgot, amennyiben felhagysz a rendszeres beszerzéssel, vagy csak egészen kis mennyiséget viszel haza belőle.

Ha ugyanis nincs kéznél, ami bűnbe vigyen, jelentősen lecsökken a táplálkozással kapcsolatos impulzív döntés veszélye. Mindjárt kétszer is meggondolod azt az édességet, amikor muszáj külön elmenned a boltba érte!

Ne legyen az étel az ellenséged!

2/5 Ne legyen az étel az ellenséged!

Hiába van olyan étel, amit „gonosznak” kiáltottál ki, ideje ezzel a feltételezéssel leszámolni. Még azoknak a falatoknak az esetében is, amelyek az imént említett „tartsd távol magadtól” kategóriába tartoznak.

Ha hiszed, ha nem, gondolataid és hozzáállásod alapvetően meghatározzák az életmódodat és a szervezeted működését.

Márpedig ha negatív érzelmeket táplálsz valami iránt, sokkal nagyobb eséllyel származik bosszúságod belőle. Ráadásul jelentősen csorbítja a legfinomabb nyalánkságok élvezeti értékét, ha közben arra gondolsz, hogy „bálna” leszel.

A legfontosabb, hogy mértékkel egyél mindenből, akkor viszont színtiszta örömmel! Sokkal könnyebben fogynak le és tartják a súlyukat, akik egészségesen viszonyulnak mindehhez.

Tegyél fel magadnak kérdéseket!

3/5 Tegyél fel magadnak kérdéseket!

Tudod, milyen ételeket szeretsz? Tényleg? Akkor válaszolj a következő kérdésekre!

Melyek azok a kaják, amelyeket őszinte örömmel eszel? Melyek azok, amik nélkül nem tudsz meglenni? Melyektől érzed magad a legjobban?

Melyek azok, amiknek a fogyasztása jól szokott esni, ám utána bűntudat lesz úrrá rajtad? Melyektől laksz igazán jól, és meddig tart a kellemes teltségérzet?

A válaszokat megnézve rá fogsz jönni, hogy óriási átfedés lehet a szeretett és a nem szeretett ételek között – nyugi, ez természetes! Legalább tisztán fogod látni, mi az, amit tényleg jó enni, és mi az, amiről csak azt hitted.

Óvatosan az alkohollal!

4/5 Óvatosan az alkohollal!

A dietetikusok felfigyeltek rá, hogy még a megrögzött kalóriaszámlálók is hajlamosak megfeledkezni az ital anyagcserére gyakorolt hatásáról.

Márpedig hiába a körültekintő étrend, ha vacsora után lecsúszik vagy 500 kalóriányi vörösbor!

Arról nem is beszélve, hogy a szesz hátrányosan befolyásolja az alvásciklust, aminek következtében másnap magasabb lesz az éhségérzet kialakulásáért felelős hormonok szintje, a jóllakottságot jelzőké viszont annál csekélyebb.

Ne feledd, hogy az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint nőként legfeljebb napi egy egységnyi alkohol elkortyolása számít határértéken belülinek, és emellett célszerű szeszmentes napot is tartanod, ha nem akarod terhelni a májad, illetve lelassítani a metabolizmusod!

Ne kezeld tényként, hogy híznod kell!

5/5 Ne kezeld tényként, hogy híznod kell!

Hatalmas tévhit, hogy az idő múlásával elkerülhetetlen a súlygyarapodás.

Ez valójában nem más, mint egy önbeteljesítő jóslat: az emberek „elkényelmesednek”, mert azt hiszik, most már nem érdemes figyelniük magukra.

Tény, hogy némelyek valóban hízékonyabbá válnak a változókori hormonváltozások hatására, ám egészséges táplálkozás és megfelelő mozgás mellett akár életed legjobb formáját is megőrizheted.

Bátran vond kétségbe a középkorú-léttel járó társadalmi elvárásokat, hiszen ez a te tested és a te életed!

Ha például miniszoknyában akarsz pompázni, saját magadon kívül senki sem akadályozhat meg benne…