Nagy detox-átverés: 7 módszer, ami biztosan nem működik

Nagy detox-átverés: 7 módszer, ami biztosan nem működik

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Nagy detox-átverés: 7 módszer, ami biztosan nem működik

Ugye, milyen csodálatos lenne olyan világban élni, ahol egy talptapasz vagy egy kis aloe verás lötty megold mindent? Habár a reklámokból úgy tűnhet, hogy pont ez a világ vesz körbe téged, valójában hatalmas átverésekről van szó, melyek nemcsak a pénzedtől fosztanak meg, hanem a reménytől is, hogy tényleg egészségesebb útra léphess… Egy toxikológus véleményét olvashatod a következőkben: Alan Boobis professzor a londoni Imperial College szakértője, akit a témával kapcsolatban a Daily Mail kérdezett meg.

Tapaszok

A különféle hatóanyagú – általában kristályos vagy ecetes – tapaszok állítólag a talpadra ragasztva fejtik ki hatásukat bizonyos idő alatt, többnyire éjszaka. 

Különleges erejüknek köszönhetően egyszerűen kiszipolyozzák a testedből a méreganyagokat, amelyeket aztán reggelre egy sötét folt formájában meg is csodálhatsz az öntapadós felületen. 

Dr. Boobis szerint már ott hibádzik a feltételezés, hogy a bőr a talpon a legvastagabb, emellett pedig teljesen kizárt az méreganyagok ilyen módú távozása.

Citromos juharszirup

Az organikus juharszirupból, friss citromléből és egy pici cayenne borsból készült ital az ígéret alapján nyákoldó hatású, valamint kihajtja a szervezetből a salakot. A hirdetés kulcsszavai általában a hőgenerálás és az anyagcsere-gyorsítás, amitől ésszerűnek tűnik, hogy tényleg méregtelenít. 

Boobis professzor azonban figyelmeztet, hogy a juharszirupban semmilyen szuperösszetevő nincs, ráadásul a citrom sem csinál veled semmit, ha egyébként nem táplálkozol kiegyensúlyozottan. A cayenne borstól tényleg megizzadhatsz, ám a verejtékezés nem egyenlő a detoxszal.

Epsom-sós fürdő

Az Epsom-sós fürdő elvileg annyira serkenti a nyirokrendszer működését, hogy ennek köszönhetően javul az egész test oxigénellátása. Dr. Boobis úgy véli, hogy egy meleg, kellemes fürdő a lazítás révén csökkenti a vérnyomást, a belélegzett gőz pedig ugyancsak jótékony hatású

Ez azonban nem detoxikációs folyamat, tehát nem vezet a méreganyagok távozásához.

Detox tabletták

A vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok „különleges” keveréke papíron serkenti a szervezet természetes méregtelenítését.

De nem a tudósok papírján! – figyelmeztet Dr. Boobis. Szerinte alapvetően kiegyensúlyozott étrend mellett semmi szükség plusz antioxidánsokra, ráadásul a túl magas antioxidáns-szint (például a béta-karotiné) még fokozott rákkockázattal is járhat.

Detox zoknik

A hirdetés szerint kivonják és magukba szívják a felgyülemlett nyirokfolyadékot, méreganyagokat és más tisztátalanságokat. 

Boobis professzor viszont nevetve kommentálja, hogy ha a zoknik tudós szemmel hihetetlen módon tényleg véghezvinnék ezt a folyamatot, még akkor is csak a test egy egészen kicsi részére terjedne ki a dolog, aminek nem lenne érezhető hatása.

Testtekercselés

Magától értetődőnek tűnik, hogy minél jobban megizzadsz, annál több méreganyag távozik a testedből. Az pedig kifejezetten jól hangzik, hogy a vitaminos és ásványi anyagos kencék közben ápolják a bőrödet.

Dr. Boobis azonban figyelmeztet, hogy az izzadás nem a fő méregtelenítési folyamata a testnek, így a fokozott verejtékezés nem vezet semmire. (A szauna egészen más elven működik, ne feledd!)

Csalánkivonat

A csalántea minden idők egyik legnépszerűbb méregtelenítő italának számít, most pedig már kapszulákba zárt kivonat formájában is kapható a boltok polcain. 
Akár hiszed, akár nem, Boobis professzornak fogalma sincs, hogyan lehetne detox-hatása a csalánnak, mivel még soha életében nem látott semmiféle bizonyítékot erre vonatkozóan. „Egyszerűen semmi értelme a feltételezésnek” – magyarázza.
Te próbáltad már az említett módszerek valamelyikét? Milyen eredménnyel?

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!