Most akkor ehetünk este 6 után, vagy nem?

Nagy Niki
Írta: ,

Mindenkinek megvan a saját véleménye erről a dologról, és mindenki ismer legalább egy ismerőst, akinek az ismerőse így vagy úgy fogyott le – nem egyszerű igazságot tenni. A kulcs az, hogy megértsük, hogyan működik az emberi szervezet, és hogyan használja fel a kalóriát – ha ez megvan, jön minden magától.

Így működik a szervezeted

Először is azt fontos megérteni, hogy azért eszel, hogy ellásd energiával a tested.

A szervezeted nem tudja, hány óra van, nem érzékeli, hogy elmúlt este hat. Egy valami az, ami számít neki, az pedig a lefekvési időd – ami nem mindegy, hogy este 8, vagy hajnali 2.

Itt csúszik félre a legtöbb elmélet az este 6 utáni evésről: feltételezi, hogy mindenki egyforma időben bújik ágyba.

Az életmódodon múlik Kép forrása: beascookbook.com

A legfontosabb dolog tehát az este 6 utáni evéssel kapcsolatban az, hogy mikor fekszel le. Nem mindegy, hogy két órával a vacsora után, vagy még 5 órán keresztül talpon vagy, mert általában csak este 11-kor kerülsz ágyba.

Ezért sem lehet megállapítani egy általános időpontot – nem vagyunk egyformák, és mindenki bioritmusa másképp működik. Ha te nem az a típus vagy, aki korán fekszik, akkor nagyon sokat szenvedhetsz, ha a fejedbe veszed ezt az este hatos időpontot – próbálj meg arra koncentrálni, hogy lefekvés előtt egy-másfél órával már ne fogyassz semmi nehezet.

Persze egy-két könnyű nasi belefér, de igazából a lefekvés előtti időpont számít igazán.