Mindig belebuksz a diétába? Ez lehet az oka egy friss kutatás szerint

Nagy Niki
Írta: ,

Káposztaleves-­kúra? Fogyás csokival? Szénhidrát teljes elhagyása? Csak semmi vacsi? Biztosan te is hallottál már olyan elvetemült diétákról, amelyek már ránézésre is kiverték a biztosítékot ­– de valószínűleg a barátnőid is ajánlgattak már neked olyan módszereket, amelyekkel nekik sikerült megszabadulni a fránya kilóktól. Ha nekik bejött, neked is jó lesz, nem igaz? Egy friss kutatás szerint egyáltalán nem így van!

Persze van, ami állandó Kép forrása: wendesgray.com

A kutatás szerint a hibát ott kell keresni, hogy minden szervezetnek más és más tápanyagra van szüksége a megfelelő működéshez. Az alapok persze nem változnak: mérsékelt szénhidrát, sok fehérje, egészséges zsírok és minimális cukorfogyasztás. Egyél minél több rostot, igyál rengeteg vizet, ne terheld a szervezeted nehéz vacsorákkal, és mindig reggelizz

Ezek lennének a legfontosabb alapszabályok minden diétánál (mégis megjelennek olyan elvetemült elméletek a piacon, mint a káposztaleves-­kúra), és ezek azok, amelyekre biztosan mindegyik szervezetnek szüksége van a tökéletes működéshez és az egészség fenntartásához. Az viszont nem mindegy, hogy mindezt hogyan, milyen arányban, és milyen ritmusban viszed be a testedbe!

Kétségbeejtő izraeli kísérlet Kép forrása: tumblr.com

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatója, Eran Segal 800 izraeli önkéntes vércukorszintjét vizsgálta meg, és azt tapasztalta, hogy nagy eltérések mutathatók ki a szintek között még akkor is, ha a kísérleti alanyok ugyanazt ették. Ez arra utal, hogy a szervezetük a különböző tápanyagokat eltérő módon dolgozza fel ­­– magyarul, ami a barátnődnek egészséges, nem biztos, hogy neked is jót tesz.

Így törik meg például a glikémiás index (GI) teljhatalma, amely az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét méri, vagyis megmutatja, mennyire tolja fel a vércukrodat az, amit megeszel ­– a kísérlet azonban bebizonyította, hogy ez nem alkalmazható egységesen mindenkire.