Mindfulness az étkezésben – Segíti a fogyást és jót tesz az egészségednek

Téklesz Rita
Írta: ,

A mindfulness már régóta divatos fogalom, sokan azonban túlmisztifikálják és valami trendi, spirituális dolognak tartják, ezért inkább nem is foglalkoznak vele. Pedig egész egyszerűen arról van szó, hogy lassuljunk le kicsit, legyünk mentálisan is a jelenben, vegyük észre a körülöttünk zajló történéséket és ne szórjuk szét százfelé a figyelmünket – ezzel csökkenthető a minket érő stresszhatás mértéke, és általánosságban javulhat a közérzetünk. Érdemes ezt az elvet az evésben is alkalmazni, hiszen nagyon jó hatással lehet az egészségünkre, sőt, még a fogyókúrás céljainkat is támogathatja!

Egészségmegőrzés mindfulnessel

A Harvard Health online egészségügyi szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a mindfulness gyakorlása javulást mutatott a depresszióval, szorongással, krónikus stresszel és súlyproblémákkal küzdő betegeknél. 2010-ben 39 olyan kutatás eredményét nézték át, amelyek a mindfulness alapú stresszcsökkentést és kognitív terápiát vizsgálták. Az összesített eredmény szerint ezzel a módszerrel megváltoztathatók bizonyos érzelmi és tudati folyamatok, amelyek összefüggésbe hozhatók számtalan egészségügyi problémával.

Hogyan segít a fogyásban?

Az elhízás már hazánkban is egyre nagyobb problémát jelent – Magyarország jelenleg a 4. helyen áll a világon az elhízottak arányát tekintve.

Ez azért sokkoló, mert a túlsúly összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a daganatok kialakulásával, az ízületi problémákkal, az alvási apnoéval és depresszióval is.

Mindfulness az étkezésben – így segít a fogyásban és tesz egészségesebbéKép forrása: VitalikRadko/Depositphotos.com

Természetesen az egészséges testsúly elérése legtöbbször teljes életmódváltást igényel, és van, amikor szervi probléma is nehezíti a fogyást, de az biztos, hogy a mindfulness csak segítheti a folyamatot – és ami talán még fontosabb, a megelőzésben is hatalmas szerepe lehet!

A mindfulness az étkezésben azt jelenti, hogy evés közben megfigyeljük a testi érzeteinket, az ízeket, a rágást, és nem kapkodunk, hanem nyugodt körülmények között, lassan fogyasztjuk el az ételt

Figyelünk a testünk jelzéseire, tehát ha már érezzük, hogy kellően jóllaktunk, ott megállunk. A lassú étkezés is ezt segíti – az ételnek időt kell adni, hogy „leérjen” és eltelítsen minket, ezért ha lassan eszünk, nem fogunk több ételt fogyasztani, mint amitől jóllaknánk.

Ez a fajta tudatosság az evésben tehát egészségesebb szokásokhoz vezet, ami elősegítheti a súlyvesztést is. Több kutatás is foglalkozott ezzel a témával, és mind azt mutatta, hogy azok az elhízott résztvevők, akik elkezdték gyakorolni a mindfulnesst, könnyebben fogytak le, és az új testsúlyukat is könnyebben tartották meg.

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra