Miért szükségtelen léböjtkúrázni?

Nagy Niki
Írta: ,

Ne higgy el mindent, amit az újságokban olvasol, vagy a tévében látsz: valójában a léböjtkúra egyáltalán nem segít a testeden, sőt, ellenkezőleg: igencsak káros lehet.

Ezzel érvelnek a nagyok Kép forrása: madebymary.se

Azok, akik a léböjtkúra mellett teszik le a voksukat, azt mondják, hogy azért jó, mert egyfajta újraindítást ad a szervezetnek, megtisztítja a méreganyagoktól, és kicsit pihenteti a folyamatos emésztésben.

Amikor ugyanis csak zöldség- és gyümölcsleveket fogyasztasz, nyilvánvalóan kevesebbet kell dolgoznia a szervezetednek, hogy az amúgy is folyékony táplálékot feldolgozza. A léböjtkúra mellett érvelők azt állítják, hogy erre a szervezetednek nagy szüksége van, hiszen előbb-utóbb elfárad az emésztésben, így pedig újult erővel kezdhet neki a munkának újra.

Sok-sok félinformáció Kép forrása: myvega.com

Ez azonban így, ebben a formában hatalmas butaság. Az emésztőrendszered nem véletlenül van úgy kitalálva, hogy nagyjából 70-80 évig folyamatosan működjön – gondolj csak bele: a szívizmaidnak sincs szüksége pihenésre, pedig folyamatosan dolgoznak.

Az emberi szervezet egy nagyon jól kitalált rendszer, aminek alapvetően nincs szüksége külső beavatkozásra, kivéve, ha nagyon kevés olyan tápanyagot viszünk be, amitől egészségesen működik – ilyenkor jönnek képbe a különböző vitaminok és tabletták, de ez megint teljesen más téma.