Michael Phelps trükkjével te is fogyhatsz? Ezt lehet tudni a köpölyözésről

Írta: ,

Rejtélyes, vörös körök az olimpiai sportolókon – mik lehetnek ezek? Nem, nem a földönkívüliek rabolták el őket, és nem is a rájuk váró megmérettetés előtt tisztelegtek a karikákkal: csak arról van szó, hogy a legkiválóbb sportolók újra felfedeztek maguknak egy ősrégi kezelést, a köpölyözést.

Mi az a köpölyözés?

1/5 Mi az a köpölyözés?

A köpölyözés egy ősrégi gyógyító eljárás, melynek lényege, hogy a megfelelő felületre speciális kis bögrécskéket tesznek, melyekben vákuumot képezve szívó hatásnak vetik alá a bőrt és a szöveteket. Az eljárást teljesítménynövelésre, különböző fájdalmak kezelésére, keringéssel kapcsolatos problémákra és relaxáció céljából is használják, és szerencsére nem annyira fájdalmas, mint amilyen rosszul néz ki.

A technológia az ősi Egyiptomban, Kínában és a Közel-Keleten is ismert volt, ekkor még a tűz oxigén-elszívó hatásával idézték elő a vákuumot, amit ma már természetesen sokkal biztonságosabb és sokkal könnyebben szabályozható, gépi eljárással váltanak ki.

Miben segít a köpölyözés?

2/5 Miben segít a köpölyözés?

A köpölyözés gyógyhatása alapvetően a méregtelenítésben, a toxinok kimosásában rejlik. Mivel a vákuum hatására vérbőség keletkezik, a testnedvek is összegyűlnek, javul a keringés, és gyorsabb lesz a kiválasztás.

A köpölyözést végző szakemberek szerint a módszer segíthet többek között a nyak- és fejfájás orvoslásában, a migrén kezelésében, vérnyomással kapcsolatos problémák esetén, gerincfájdalmakon, menstruációs panaszokon, asztma vagy más légzésprobléma esetén, emésztési és gyomorpanaszoknál, valamint méregtelenítő tulajdonságának köszönhetően a fogyást, alakformálást, a narancsbőr leküzdését is támogatja.

Hogyan fogyhatsz a köpölyözéssel?

3/5 Hogyan fogyhatsz a köpölyözéssel?

Bár úgy tűnik, a módszer szemmel láthatóan segít az olimpikonoknak, természetesen Michael Phelps sem pusztán a köpölyözésnek köszönheti, hogy sorra nyeri az érmeket.

Így a köpölyözés a fogyást sem fogja önmagában beindítani – ehhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott étkezés – ugyanakkor segíthet, hogy az eredmények hamarabb észrevehetőek legyenek, és olyan helyeken is eltüntethesd a fölösleges centiket, ahol egyébként ez nem menne – például a toka vagy az úszógumi területén.

Mit mond a tudomány?

4/5 Mit mond a tudomány?

Ugyan a köpölyözés több évezredes gyógymód, hatásáról tudományos elemzés még viszonylag kevés született. 2015-ben publikáltak róla egy tanulmányt a Journal of Traditional and Complementary Medicine-ben, ami hasonló eredményekre jutott, mint egy 2012-ben, a PLoS One-ban megjelent cikk.

Utóbbiban ausztrál és kínai tudósok 135 köpölyözéssel kapcsolatos tanulmányt összegeztek, és arra jutottak, hogy más kezelésmódokkal, akupunktúrával vagy gyógyszerekkel kiegészítve a köpölyözés valóban segíthet az akné, a herpesz, az arcideg-bénulás és a nyaki meszesedés kezelésében.

Ugyanakkor a köpölyözéssel kapcsolatos tanulmányokat sok bírálat is érte, és a legtöbb tudós egyetért abban, hogy további vizsgálatok szükségesek a biztos állásfoglalás előtt.

Mik a kockázatok?

5/5 Mik a kockázatok?

Amennyiben megfelelő szakemberhez fordulsz, a köpölyözésnek nincsenek komolyabb kockázatai, esetleg bőrpír, érzékenység, átmeneti diszkomfortérzet alakulhat ki, de a vörös karikák körülbelül 10 napon belül eltűnnek, és az érzékenységnek meg kell szűnnie.

Fontos még tudni, hogy krónikus szívbetegség, bőrallergia, magas láz, gyulladás, bőr alatti bevérzés, zúzódás vagy más sérülés, cukorbetegség, daganatos betegségek, csontritkulás, TBC esetén, illetve terhesség ideje alatt a köpölyözés nem javasolt.