A genetikára és a pajzsmirigyre fogjuk? Ezek a leggyakoribb kifogások a plusz kilóinkra

Szabó Erzsébet
Írta: ,
A genetikára és a pajzsmirigyre fogjuk? Ezek a leggyakoribb kifogások a plusz kilóinkra

Kép forrása: twitter

Néhány pluszkiló nem ok semmilyen aggodalomra, de a komolyabb túlsúllyal mindenképpen foglalkoznod kell. Messze nem csak esztétikai okokból, hiszen az teljes mértékben ízlés kérdése, ki, milyen testalkatot preferál. Azonban az egészségügyi tényezőket nem szabad figyelmen kívül hagynod, hiszen a túlsúllyal ezek kézen fogva járnak. De milyen kifogással hárítjuk el leggyakrabban a diétát?

 „Ilyen alkat vagyok és kész” Kép forrása: itsnicethat.com

Az egyik leggyakoribb kifogás, amiért sokan nem látnak neki az életmódváltásnak az, hogy eleve ilyen alkatúak. Mindezt meg is erősítik magukban azzal, hogy a szüleik sőt, testvéreik, rokonaik körében is sok az elhízott az ember.

Tény és való, a genetika mindannyiunkba kódolva lett, de a kutatások alapján nem ez az, ami valóban sokat nyom a latban.

Mindezt tökéletesen igazolja – mindennemű felmérés, komolyabb bizonyíték nélkül is –, hogy vannak olyan ikerpárok, akik közül az egyik testvér csont sovány, a másik pedig súlyosan elhízott.

Családon belül sem aranyszabály, hogy mindenki vékony, vagy éppen kövér, igaz, általában jellemző a hasonló alkat. De akkor mi áll a háttérben?

Lehetséges ok: családban kialakult rossz szokások Kép forrása: half-girl.org

A felmérések arra mutatnak rá, hogy a családi elhízás hátterében általában a kialakult, rossz szokások állnak. Azok esetében, akik valóban mutatnak némi hajlamot genetikailag az elhízásra, és emellett egészségtelen szokásokat is kialakítanak, borítékolható a komoly túlsúly.

Egyszerűen arról van szó, hogy ha az édesanya túlságosan egészségtelenül főz, nem válogatja meg az alapanyagokat, akkor nagy eséllyel elhízik a család.

Szintén együtt szokott leülni mindenki a tévé elé nassolni, a frissen készült süteményből is falatozik a többség. Ha ehhez ingerszegény, passzív életmód társul, igazán könnyű elhízni.

Ezzel szemben a tudatosan étkező, sokat mozgó családok nem szednek fel túlsúlyt, hiszen egészséges szokásaikat éppúgy együtt űzik, mint a túlsúlyos családtagok.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!