Ledobnál 10 kilót? A következő ételeket mellőzd és olvadni fog rólad a zsír

Kovács Andrea
Írta: ,
Ledobnál 10 kilót? A következő ételeket mellőzd és olvadni fog rólad a zsír

Kép forrása: unsplash

Az évnek ebben a szakaszában különösen jellemző az emberekre az őrült diétázás, hiszen mindenki érzi, hogy egyre közelebb a nyár. Azonban nem kell esztelen fogyókúrába belevágnod akkor sem, ha 10-15 kiló felesleg van rajtad. Az egészséges és tartós fogyás lassú, azonban ha csak az ideális heti 1 kilótól szabadulsz meg, akkor is rengeteget fogyhatsz nyárig. Nézzük, ehhez milyen alapanyagokat kell elhagynod az étkezésedből!

Finomított alapanyagok Kép forrása: unsplash

Igen, ez már valószínűleg a könyöködön jön ki, de vajon be is tartod az előírásokat? Ha kizárod a fehérlisztet és a finomított cukrot az étkezésedből, akkor bizony alaposan megcsappan a kínálat – legalábbis, ami a boltok átlagos felhozatalát illeti. Természetesen azzal is szép eredményt érhetsz el, ha nem veszel magadnak zsemlét, péksütit, és otthon sem sütsz ezeknek az alapanyagoknak a felhasználásával.

Szerencsére manapság iszonyúan sok reform élelmiszer áll a rendelkezésedre, és a tévhitekkel ellentétben nem kizárólag olyanokat vehetsz, amik tele vannak szójával és gluténnal. Sőt, nem is kell, hogy rossz ízük legyen… Bár az igaz, hogy cserébe magadnak kell otthon elkészítened őket, de így legalább biztos lehetsz benne, hogy csak és kizárólag minőségi alapanyagokat használtál fel.

Szóval, ami biztos: semmi cukor, semmi liszt!

Nehéz köretek Kép forrása: unsplash

Önmagában véve az égvilágon semmi gond nincs a rizzsel és a burgonyával, leszámítva, hogy magas a szénhidráttartalmuk. Ez még mindig nem hatalmas tragédia, viszont jellemzően zsíros (vagy zsírban sült) hússal fogyasztjuk őket, és a zsír-szénhidrát kombinációja a leggyorsabb módja a gyors hízásnak.

Ha krumplit eszel, válaszd a főtt, vagy magában sült változatot! De ezt is legfeljebb hetente egyszer fogyaszd, és rizst sem érdemes sűrűbben. Helyette jöhetnek a jól ismert zöldségköretek, és persze kipróbálhatsz új, rostokban gazdagabb gabonaféléket is.

Amennyiben idáig szinte semmilyen alternatív köretet nem próbáltál, biztosan meredeknek tűnik ez a váltás, de szerencsére létezik egy jó lehetőség az átállásra: fokozatosan csökkentsd a klasszikus köret mennyiségét, és egyre nagyobb mennyiségben tegyél a tányérodra helyette savanyúságot, salátát, vagy akár karfiolrizst.