Könnyed fogyás tavasszal – Változtass, hogy változhass! (1. rész)

F I
Írta: ,

Hétágra süt a nap, bódító illattal virágzanak a fák, nyüzsög a természet, lekerülnek a nagykabátok, a vastag pulcsik, te pedig ott állsz a tükör előtt, és ugyancsak elcsodálkozol, hogy a tavaszi-nyári ruháid egytől egyig összementek a szekrényben. Persze tudod, hogy ez így nem igaz – bűntudattal gondolsz a húsvétkor kontrollálatlanul elfogyasztott sonkára, tojásra, süteményre, és bármennyire is kényelmetlen feladat, de szembe kell nézned a tényekkel: bizony jó pár fölös kiló felszaladt az elmúlt hetekben. Mit tehetsz? A válasz egyszerű: változtass, hogy változhass!

Karcsúsodj lépésről lépésre!

Ne gondolj most valami eget rengetően nehéz, betarthatatlan diétás szabályokból álló kúrára – azoknak úgyis csak megalkuvás a vége. A változásokhoz, így a fogyáshoz is idő és kitartás kell.

Neked pedig ugye mindkettőből csak akkor lesz elég, ha nem naponta méricskéled magad a grammnyi pontossággal mérő mérlegeden, és nem – előre is bocsánat a kifejezésért – nyálcsorgatva mész el a hűtőszekrény előtt. Akkor mégis miként tudsz könnyedén karcsúsodni? Furcsán hangzik, de tanulj meg újra enni!


Diéta helyett, mert már úgyis unod! Szakértői tippek a fogyáshoz


Az étkezéstechnika kissé tudományosan hangzó kifejezés, de nem kell semmi félelmetesre gondolnod. Egyszerűen csak az evés körülményeire és technikájára, amelyeket rohanó, stresszel teli világunkban újra és újra meg kell tanulnunk.

Már, ha nem szeretnénk emésztési problémákkal, kellemetlen gyomor-bélrendszeri tünetekkel és az elhízással szembesülni. 

Add meg a módját!

Soha ne étkezz állva, járkálva, vezetés közben, TV-t nézve – elterelik a figyelmedet az étkezésről, emiatt egyrészt túl sokat eszel, másrészt túl gyorsan terheled meg a gyomrodat.

Minden étkezésnek add meg a módját: szánj rá elegendő időt, felejtsd el a „gyorsan bekapok valamit” rohanását.

Étkezőasztalod legyen a béke szigete, teremts hozzá nyugodt körülményeket.

Ha eljön az evés ideje – ami akkor jó, ha rendszeresen azonos időpontokban van kijelölve – teríts meg, tálald ínycsiklandozóan az ételt (még ha csak egy szendvicsről van is szó), és zárj ki minden zavaró tényezőt.

Alaposan rágj meg minden egyes falatot – egyrészt mert az emésztési folyamat már a szájüregben megkezdődik a nyálban található enzimek segítségével, másrészt pedig a fogak őrlő munkája révén a falat felaprózódik, és így könnyebbé teheted a gyomrod munkáját.