Így fogysz, ha hideg van! 5 lenyűgöző tény a barna zsírsejtekről

Írta: ,

Bizonyára hallottad már, hogy a tested kétféle zsírsejtet raktároz: a kalóriák spájzolásáért felelős, többnyire elégetni kívánt „jó öreg” fehéret, valamint a sejtszervecskékkel sűrűbben megpakolt, aktívabb, hőt termelő barnát. Most ez utóbbival fogunk foglalkozni, hiszen kutatások támasztják alá, hogy segít a megfelelő testsúly elérésében, illetve megtartásában.

Beindulnak a hidegtől

1/5 Beindulnak a hidegtől

Ha hűvös környezetben tartózkodsz, barna zsírsejtjeid aktivitása fokozódik.

Sőt, akár újak is termelődhetnek a Diabetes című szakfolyóiratban megjelent 2014-es tanulmány szerint.

„Kényelmes módon segít fenntartani a testhőmérsékletet. Az emlősöket és a madarakat ugyanis instabilabb hőháztartással áldotta meg a természet” – magyarázza Barbara Cannon, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia elnöke.

A barna zsír a kisbabák melegen tartásához is hozzájárul, amire különösen nagy szükség van, hiszen ők még nem tudnak izommunkát kifejteni ebből a célból, azaz vacogni.

Felnőtteknél pedig egyfajta „belső kabátként” funkcionál, amely nem hurkákban nyilvánul meg, tehát a birtokában is karcsúnak lehet maradni.

Furcsa helyekre rakódnak

2/5 Furcsa helyekre rakódnak

Míg a fehér zsírsejtekről pontosan tudod, hol helyezkednek el a testedben – és átkozod is őket eleget –, addig a barnák hadiszállásai akár meg is lephetnek.

„Nagyjából tisztában vagyunk vele, merre vannak, ám ez egyénenként igencsak változó.

Általában a nyakon és a vállakon vernek tanyát, viszont akad, akinek teljesen máshol” – fogalmaz Aaron Cypess amerikai kutató, aki 2009-ben tagja volt a felnőttek szervezetében a barna zsírt elsőként kimutató csapatnak.

Egy mostani kutatása alapján pedig a mellkas területén, illetve végig a gerinc mentén is található ezekből – egészséges férfiak esetében.

Neked is vannak

3/5 Neked is vannak

Barna zsírsejtjei mindenkinek vannak. Ahogy Cypress doktor mondta a Live Science magazinnak: még akkor is ez a helyzet, ha képalkotó diagnosztikai vizsgálatok során egyáltalán nem látszanak.

„Igenis hiszünk abban, hogy az emberi szervezet képes barna zsírsejteket termelni. Valószínűleg ez rád is igaz” – bólogat a szakértő, aki csapatával együtt jelenleg azon dolgozik, hogyan lehetne ezt a folyamatot biztossá és hatékonnyá tenni.

Az eredmények ugyanis óriási előrelépést hozhatnak az elhízás elleni küzdelemben.

Nehéz megtalálni őket

4/5 Nehéz megtalálni őket

Az imént említettük, hogy képalkotó diagnosztikai vizsgálatokkal, tehát például CT-vel is nehézkes feltérképezni a barna zsírsejtek meglétét, illetve azok pontos helyét.

Ennek oka, hogy többnyire fehérekkel együtt vegyülve raktározódnak a szervezetben.

A megoldás tehát a megfelelő helyre célzott CT, méghozzá PET-tel kombinálva.

Utóbbihoz radioaktív glükózt juttatnak a testbe, hogy megtalálják az anyagcserében legaktívabban résztvevő sejteket.

Cypress és kollégái azon is dolgoznak, hogy egyszerűbb és kisebb beavatkozást igénylő módon is mérni lehessen a barna zsírsejtek aktivitását az embereknél.

Tablettával szeretnék „bekapcsolni” őket

5/5 Tablettával szeretnék „bekapcsolni” őket

Cypress-ék már azt is kimutatták, hogy egy gyógyszer, amely a hiperaktív húgyhólyag szindróma kezelésére szolgál, serkentheti a barna zsírsejtek termelődését.

A Cell című szaklap 2015. januári számából kiderül, hogy a mirabegron hatóanyag működésbe hozza a béta-3 receptorokat, így éri el az izomlazulást.

Ugyanezen receptorok megtalálhatóak a barna és a fehér zsírsejtekben is.

Előbbiek aktiválásával visszaszoríthatóvá válhat a zsírmáj, illetve az elhízás egyéb tüneteinek aránya – magyarán ez lehet a zsírégetés miden eddiginél hatékonyabb kulcsa.