Így fogysz, ha hideg van! 5 lenyűgöző tény a barna zsírsejtekről

Sándor Alexandra
Írta: ,

Bizonyára hallottad már, hogy a tested kétféle zsírsejtet raktároz: a kalóriák spájzolásáért felelős, többnyire elégetni kívánt „jó öreg” fehéret, valamint a sejtszervecskékkel sűrűbben megpakolt, aktívabb, hőt termelő barnát. Most ez utóbbival fogunk foglalkozni, hiszen kutatások támasztják alá, hogy segít a megfelelő testsúly elérésében, illetve megtartásában.

Beindulnak a hidegtől

Ha hűvös környezetben tartózkodsz, barna zsírsejtjeid aktivitása fokozódik.

Sőt, akár újak is termelődhetnek a Diabetes című szakfolyóiratban megjelent 2014-es tanulmány szerint.

„Kényelmes módon segít fenntartani a testhőmérsékletet. Az emlősöket és a madarakat ugyanis instabilabb hőháztartással áldotta meg a természet” – magyarázza Barbara Cannon, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia elnöke.

A barna zsír a kisbabák melegen tartásához is hozzájárul, amire különösen nagy szükség van, hiszen ők még nem tudnak izommunkát kifejteni ebből a célból, azaz vacogni.

Felnőtteknél pedig egyfajta „belső kabátként” funkcionál, amely nem hurkákban nyilvánul meg, tehát a birtokában is karcsúnak lehet maradni.

Furcsa helyekre rakódnak

Míg a fehér zsírsejtekről pontosan tudod, hol helyezkednek el a testedben – és átkozod is őket eleget –, addig a barnák hadiszállásai akár meg is lephetnek.

„Nagyjából tisztában vagyunk vele, merre vannak, ám ez egyénenként igencsak változó.

Általában a nyakon és a vállakon vernek tanyát, viszont akad, akinek teljesen máshol” – fogalmaz Aaron Cypess amerikai kutató, aki 2009-ben tagja volt a felnőttek szervezetében a barna zsírt elsőként kimutató csapatnak.

Egy mostani kutatása alapján pedig a mellkas területén, illetve végig a gerinc mentén is található ezekből – egészséges férfiak esetében.