Hoodia-botrány: ijesztő mellékhatásokat találtak a népszerű természetes fogyókúrás szernél

Sándor Alexandra
Írta: ,
Hoodia-botrány: ijesztő mellékhatásokat találtak a népszerű természetes fogyókúrás szernél

Komoly egészségügyi aggályok merültek fel a „csodaszerként” hirdetett hoodia-kivonattal kapcsolatban, amelyet világszerte fogyni vágyók ezrei használtak és használnak. A legfrissebb tudományos vizsgálat szerint ugyanis a szívizmok megvastagodásához, szívremegéshez és magas vérnyomáshoz vezethet.

Nem zsírból fogytak

A Journal of Ethnopharmacology című szakfolyóiratban megjelent eredményekhez tizenkét elhízott és kórosan sovány patkányt vettek górcső alá két héten keresztül.

A túlsúlyt cipelő állatok a Hoodia gordonii kaktusz kivonatának hatására azonban nem a zsírpárnáiktól szabadultak meg, hanem jelentős mennyiségű izmot veszítettek.

Ráadásul felpuffadt a gyomruk, megvastagodott a szívizmuk, szívremegést produkáltak, és magas várnyomásuk lett – számoltak be róla a dél-afrikai Stellenbosch-i Egyetem szakértői.

Több évszázadra nyúlik vissza

A hoodia étvágycsökkentő hatását a busmanok fedezték fel, méghozzá több évszázaddal ezelőtt.

Az őslakosok vadászó-gyűjtögető körútjaikon rágcsálták a növényt, hogy ne kívánjanak annyi ételt, viszont növeljék az energiaszintjüket.

Így lehetőségük nyílt arra, hogy akár napokig ellegyenek táplálék nélkül.

Ennek hosszú távú hatásait azonban eddig még nem sikerült megmérni – részben azért, mert az étrend-kiegészítő árusítása olyannyira jó üzlet, hogy senkinek sem áll érdekében megakadályozni.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba