Ezt hagyd ki a salátádból, ha fogyni szeretnél

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Egészen addig nem szerettem a salátákat, amíg muszájból, a fogyás miatt kellett ennem őket. Amióta azonban étrendet váltottam, teljesen másként tekintek rájuk: most már sokoldalúnak, a végtelenségig kombinálhatónak és ízletesnek tartom őket. Az csak hab a tortán, hogy ha betartunk néhány alapszabályt, akkor tényleg könnyű leadni velük a felesleget.

Öntetek

Az öntettel alaphangon nincs baj, hiszen ez az, ami egységes fogássá teszi a salátádat, nem kell tehát mindenáron kihagynod. Azonban sokkal figyelmesebbnek kell lenned, ha diéta miatt eszed a salátát. Ebben az esetben nem mindegy, milyen öntetet választhatsz, ugyanis kalóriában gyakran a többszörösét jelenti a komplett salátának.

Az olajat, majonézt, sajtot, natúr joghurtot mellőzd, a kész önteteket pedig tényleg felejtsd el, ezeknek vagy a zsír-, vagy a cukortartalmuk nagyon magas. A legjobb, ha citromleves vagy ecetes alapú öntetet készítesz, hiszen ezek kalória szempontjából elhanyagolhatóak.

Tudtad? A citrom savassága segíti az emésztést, a benne található C-vitamin pedig hozzájárul a nyomelemek, ásványi anyagok hatékonyabb felszívódásához.

Olajos magvak

Nem lebeszélni akarlak az olajos magvakról, mert jó ötlet tenni belőlük egy keveset a salátára, hiszen a bennük található jótékony zsírok hasznosak a szervezet számára – a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához pedig elengedhetetlenek.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a magvaknak mindig magas a kalóriatartalma, ami nem előnyös a fogyás szempontjából. Persze nem egy evőkanálnyi magtól fogsz elhízni... A kulcsszó a mérték, és saláta esetében érdemes megállni egy, maximum két evőkanál magnál. Mindig sózatlan, kezeletlen magokat válassz, legfeljebb kicsit futtasd meg őket olajmentes serpenyőben.

Tudtad? A magokra ne csak zsírforrásként tekints, hiszen a fehérjetartalmuk is nagyon magas, nem kell tehát kizárnod őket az étrendedből akkor sem, ha fogyni szeretnél.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!