Ha egyedül nem megy, kürtöld világgá! Bevált trükkök, hogy végigvidd a fogyókúrát

Írta: ,

Gyorskajával szabadultam meg két hét alatt 12 kilótól. Csodaszer, amit csak magadra kell kenned és reggelre leolvadnak a zsírpárnák. Ezzel az egy itallal fogytam le 25 kilót egy hónap alatt. Mindössze két perc keresgélés után bukkantam ezekre a csodás hirdetésekre, melyekkel nem az a legnagyobb baj, hogy hazugságokon alapulnak (szerintem), hanem az is, hogy egészségtelen módszereket hirdetnek. Márpedig fogyni egészségesen is lehet, nagyobb nehézségek nélkül. Néhány éve még alattam is nyolcassal kezdődő számot mutatott a mérleg, most alig vagyok több, mint ötven. Érdekel, hogy nekem mi vált be?

Ne egyedül csináld végig Kép forrása: theglitterguide.com

1/7 Ne egyedül csináld végig

Bárki, aki sikeresen vette az életmódváltással kapcsolatos nehézségeket és sikeresen megszabadult az egészségét is veszélyeztető túlsúlytól, mind azt vallják, hogy egyedül nem sikerült volna.

Én is ezt mondom. A legtöbben mások által motiválva érték el az áhított méretet. Ehhez szerencsére ma már jó segítséget nyújtanak a világháló adta lehetőségek. Rengeteg olyan oldal van, amely személyes példával áll elő, egyebek mellett ilyen JuditU, Katushka vagy Dorina.

Ugyanígy segíthet egy közeli barát, a házastárs, vagy egy rokon, ha bizonyos szintig ő is szerepet vállal a megpróbáltatásokban.

Ehhez elegendő néha az is, hogy a kínok kínjával fogyókúrázó ismerős előtt nem kezdünk el nassolni. Sokan csatlakoznak fogyni vágyó közösségekhez, de a saját lakókörnyezetén belül is egyre többen hoznak létre fogyi klubokat.

2/7 Mondd el mindenkinek!

A második szabály, hogy ne tartsuk titokban a fogyással kapcsolatos ambícióinkat. Akkor se, ha ez már idén az ötödik nekirugaszkodás.

A fogyás nem csak testi, hanem lelki folyamat is egyben.

Mélyre kell ásnod magadban, ha szeretnél valódi változást elérni. Tisztáznod kell magadban, hogy miért eszel akkor is, ha nem vagy éhes.

Miért fogyasztasz olyan ételeket, melyekről tudod, hogy csak hízlalnak, nincs valódi tápértékük? Mennyire vagy bánatevő? Miért kellene változtatnod az evéshez való hozzáállásodon?

Ezt napló vagy blog szerűen is megírhatod, csinálhatsz videoblogot vagy fotóblogot a változásokról. Ha valami nem úgy sült el, ahogy szeretted volna, azt is írd le, mások még tanulhatnak a hibáidból.

 

Kezdd a nulláról! Kép forrása: decorativeperception.com

3/7 Kezdd a nulláról!

Hiába próbálsz meg egészégesebben élni, ha a hűtőszekrényed tele van nem megfelelő ételekkel.

Dobj ki mindent, ami most nem neked való, és írj egy hosszú listát arról, amit ehetsz és ezt a bevásárlások alkalmával is vidd magaddal.

Lehet, hogy először csak tanácstalanul ténferegsz majd a bevásárlóközpontban, mert nem is tudod, mit hol keress, de hamar belejössz, meglátod.

Jutalmazd meg magad rendszeresen! Kép forrása: mayorroma.tumblr.com

4/7 Jutalmazd meg magad rendszeresen!

A jutalmazás nagyon erős motiváló erő. Tűzz ki magadnak konkrétan megfogalmazott célokat és a végére tedd oda a várható jutalmat is.

Ha a gyermeknevelésben és az állatidomításban ez az egyik legsikeresebb séma, miért ne próbálnád ki magadon?

Négy nap alatt kétszer elmentél sportolni? Bőséges esti vacsora helyett gyümölcsöt, zöldséget és egy kevés tejterméket ettél egész héten? Áttértél a cukor nélküli kávézásra?

Lepd meg magad egy moziélménnyel, egy jó könyvvel, egy új ruhával, mert megérdemled. És, ami a legfontosabb, légy büszke magadra!

Fogalmazd meg az előnyöket! Kép forrása: okchicas.com

5/7 Fogalmazd meg az előnyöket!

Néhányan beleesnek abba a hibába, hogy nem tisztázzák önmaguk számára, hogy miért szeretnének lefogyni. Tehát gyakorlatilag nincs céljuk vagy már olyan régen próbálkoznak, hogy megszokták a dolgot.

Cél lehet az is, hogy csinosabbnak érezd magad, megforduljanak utánad a férfiak, irigykedjen a többi anyuka a suliban, vagy csak megtapasztald a sikeres fogyással kapcsolatos örömöt.

Ha meg van a lista, tűzd ki a hűtőszekrény ajtajára. Tehetsz mellé egy motiváló fényképet is.

A lényeg, hogy amikor elgyengülsz és feltéped a hűtő ajtaját, az utolsó pillanatban még legyen valami, ami megállíthat.

 

Muszáj mozogni! Kép forrása: allthingsvogue.com

6/7 Muszáj mozogni!

Sajnos rendszeres testmozgás nélkül nincs fogyókúra, főleg 30 év fölött. Ez kezdetben nyűg, szenvedés, de hidd el, meg lesz a jutalma.

Mindössze 21 nap kell, hogy megszokja a tested a terhelést, utána már hiányozni fog, ha nem mozogsz.

A tapasztalatok szerint nem az a legjobb döntés, ha egyetlen sportot iktatsz be az életedbe, hanem, ha minél több mindent kipróbálsz.

Járj kerékpárral munkába, tanulj meg görkorcsolyázni, kezdj el nagyokat sétálni, kocogni. A legnehezebb eljutni az ajtóig, utána már megy minden magtól.

Tanulni, tanulni, tanulni… Kép forrása: allthingsvogue.com

7/7 Tanulni, tanulni, tanulni…

A sikeres fogyókúra felér egy több éves tanfolyammal.

Idő kell, amíg rájössz, hogy mi az értelme a kalóriatáblázatoknak, miért és mikor fontos a szénhidrát fogyasztása, milyen anyagcsere folyamatok zajlanak benned, vagy miért mutat többet a mérleg, ha kevesebbet eszel és többet sportolsz.

Vásárolj könyveket, kérj tanácsot dietetikusoktól, edzőktől. Alakítsd a saját, új életmódodat olyanná, hogy az számodra hosszútávon a legmegfelelőbb legyen!