Fűző-diéta: darázsderék vagy átverés?

Sándor Alexandra
Írta: ,

Miután Kim Kardashian ezzel a módszerrel adott le több mint 20 kilót kislánya, North West születését követően, a módszer ismét a női magazinok címoldalára került. A sztár úgy nyilatkozott, hogy eleinte az Atkins-diétát alkalmazta, de mivel hangsúlyosabb derékvonalra vágyott, adott egy esélyt a fűzős változatnak – ami akármilyen szörnyűnek tűnik, a történelemben is megvolt a maga hagyománya.

Viktoriánus idők

A XIX. században, Viktória királynő korában hatalmas népszerűségnek örvendtek a fűzők, amelyeket az abroncsos ruhák alatt hosszú órákon keresztül viseltek a nők.

Erre főleg azért volt szükség, hogy a hatalmas, gazdag kelmék ölelésében is látszódjon a nőiesség.

A divat már akkor is futótűzként terjedt, így egy idő után már nemcsak az arisztokraták, hanem a polgárok és a szegényebb rétegek is elkezdtek fűzőt hordani – csupán az anyagban és a kidolgozottságban mutatkozott némi különbség.

Hiába volt rettenetesen kényelmetlen ez a ruhadarab, a lányok és az asszonyok különösen szerették, mivel hosszas hordás mellett „alakformáló” hatással bírt: a hasi szervek kényszerű átrendeződésével ugyanis valóban vékonyabbá vált a derék.

Tartásjavító eszköz Kép forrása: chabloz-orthopedie.com

A huszadik század végén a fűző új értelmezést kapott: orvosi segédeszközként elkezdték különböző testtartás- és gerincproblémák kezelésére használni.

Nemcsak kutatások bizonyítják, hogy a fűző valóban segít egyenesebbé varázsolni a hátat, hiszen világszerte emberek százezrei tanúskodnak hús-vér példaként a módszer sikerességéről – és az ilyen típusú fűzőnek hiába nincs köze az elszorító fehérneműhöz, az előnyök valahogy összemosódtak a közvélekedésben.

A tartásproblémát korrigáló eszköz kemény anyagból készült, és az egész törzset megtartja, miközben nem feladata a derék szorítása vagy karcsúsítása.