Fogyni szeretnél? Alakítsd át a konyhádat!

Póta Szilvia
Írta: ,
Fogyni szeretnél? Alakítsd át a konyhádat!

Kép forrása: Fotó: Ora Hasenfratz, Interior design: Nagy Andrea

Fogyókúrázni nem könnyű, hiszen állandó kísértésnek vagyunk kitéve. A körülöttünk lévő emberek, tárgyak, illetve mindennapos helyzetek folyamatosan arra ösztönöznek bennünket, hogy együnk, illetve nassoljunk. Ha diétáról van szó, a konyha a lakás legfontosabb része, ezért ha szeretnél megszabadulni néhány fölös kilótól, érdemes átgondolnod annak berendezését!

Tisztítsd meg a konyhapultot az ételektől! Kép forrása: gofeminin.de

Egy tanulmány során kutatók 240 otthont látogattak meg, és ez idő alatt fotókat készítettek a lakások szinte minden szegletéről. Nyolc hónapon át tartó elemzés után arra jöttek rá, hogy a konyhapultra kihelyezett étel jelentősen hozzájárult testsúlyproblémákhoz. Azok a nők, akiknek a konyhájában látható helyen volt például a keksz, átlagosan majdnem 10 kilóval nehezebbek voltak, mint azon szomszédaik, akiknek nem volt nassolnivaló a pultján.

A Cornell Egyetem kutatói is hasonló eredményre jutottak: ha az irodai dolgozóknak az asztalán volt a csokoládés doboz, akkor napi nyolc darabot ettek belőle, de amint eltették szem elől az édességet, ez a szám négyre redukálódott.

Ügyelj a falak színére Kép forrása: shescharming.com

Ha neked is fehér színű a konyhád, itt az ideje, hogy változtass ezen! A houzz.com által készített felmérés során kiderült, hogy a lakástulajdonosok csaknem 75%-a a világos, semleges árnyalatokat részesíti előnyben a konyhafalakon.

Szakértők szerint azonban a diéta szempontjából ez a lehető legrosszabb, amit tehetünk, hiszen a fehér vagy világos terek általában serkentő hatással vannak az étvágyunkra. 

Azonban a másik véglet sem jó megoldás! A túlságosan sötét színek és a kevés fény együtt hajlamos lelassítani az embereket, melynek köszönhetően átlagosan kilenc perccel hosszabban étkezünk. A legjobb tehát, ha olyan árnyalatokat választasz, amelyek vidámak, ugyanakkor mégis erőteljesek. Az arany, a zöld, a kék és a barna tónusok tökéletesek például erre a célra!