Ezektől az őszi szokásoktól hízhatsz – Ne rúgd fel az életmódodat!

Írta: ,

A hideg hónapok együtt járnak bizonyos rossz szokásokkal, amik nem csupán az egészségedet, hanem az alakodat is veszélyeztetik. Ne rúgd fel a nyáron jól bevált és megszokott életmódodat, kerüld el az alábbi rossz szokásokat!

Hideg idő egyenlő nehéz ételek Kép forrása: ohsweetday.com

1/6 Hideg idő egyenlő nehéz ételek

Ősszel sokan észreveszik magukon, hogy a hidegebb időjárás beköszöntével automatikusan nehezebb, zsírosabb ételekhez nyúlnak. Mi ennek az oka?

Az evolúciót tekintve az, hogy a hideg időjáráshoz a szervezetünk extra kalóriákkal alkalmazkodott, ezért kívánjuk a hűvös napokon a laktatóbb falatokat.

Persze ez a teória manapság már nem állja meg a helyét, és a többség egyáltalán nem szorul rá, hogy tovább növelje zsírtartalékait.

Megoldás Kép forrása: closetcooking.com

2/6 Megoldás

Természetesen semmi gond nincs azzal, ha időnként tipikus őszi/téli fogást eszel, de ügyelned kell rá, hogy a hűvös napokon általában nem a zsíros ételeket, hanem egyszerűen a meleg finomságokat kívánjuk.

Így sokkal jobban teszed, ha este a töltött káposzta helyett inkább egy forró, kalóriaszegény levest eszel, a délutáni forró csokidat pedig gyümölcsös teára cseréled.

Emellett sokat segít az is, ha végre kipróbálsz néhány reform alapanyagot, hiszen máris nem tűnik olyan bűnös élvezetnek az almás pite, ha szénhidrát-csökkentett lisztből készült.

Mozgáshiány a hűvös napok miatt Kép forrása: tumblr, reallifelimitsus

3/6 Mozgáshiány a hűvös napok miatt

A másik ok, amiért könnyű ősszel meghízni, az a hirtelen jelentkező mozgáshiány.

Nyáron általában még azok is mozognak, akik egyébként nem szoktak. A többség ilyenkor biciklire pattan, kirándul, városokat látogat, vagy egész nap röplabdázik és fürdik a strandon.

Ehhez képest ősszel fordul a kocka: a hideg idő hatására sokan bekuckóznak otthon a forró kályha mellé egy vastag pléd és némi olvasnivaló, ropogtatnivaló társaságában.

Bár ez tökéletes őszi program, sajnos gyorsan eredményezheti a kilók gyarapodását, feltéve, ha edzés nem párosul mellé.

Megoldás

4/6 Megoldás

Nem csoda, hogy a ködben, az esőben és a hidegben a legkisebb kedved sincs kimozdulni otthonról, de gondolj arra, hogy amit most teszel, az tavasszal fog látszódni igazán!

Ha edzel, akkor a következő nyáron már biztosan büszkén mutogathatod az izmaidat, de ha túlzásba viszed a lustálkodást, akkor megint csodaszereket fogsz keresgélni.

Ha nincs kedved kimozdulni, semmi gond, számtalan – akár ingyenes – edzéstervet, fitness videót lementhetsz magadnak a gépedre.

Így a mozgásra a négy fal között keríthetsz sort, és anélkül égetheted a kalóriákat, hogy kitennéd a lábadat.

Unalom-evés Kép forrása: harpersbazaar.com

5/6 Unalom-evés

Ősszel gyakrabban kerülünk búskomor hangulatba, hiszen a hideg miatt sokszor kénytelenek vagyunk bezárkózni, és ezen nem segít az sem, hogy már délután ötkor koromsötét van.

Jóval kevesebb programon tudunk részt venni, főleg akkor, amikor már az őszi fesztiválok is lecsengtek, ám a karácsonyi vásárok még váratnak magukra.

Ilyenkor sokan – különböző indíttatásból – az evéssel vigasztalják magukat.

Ez a veszélyes szokás nem csak rövidtávon hizlal, hanem könnyen vezethet étkezési zavarokhoz is.

Megoldás Kép forrása: tumblr, charmaineolivia

6/6 Megoldás

Amennyiben észreveszed magadon, hogy gyakorlatilag minden programot lecserélsz, és a kimozdulás helyett automatikusan a hűtő felé veszed az irányt, akkor ideje változtatnod.

Először is szórj ki minden nassolnivalót otthonról, csak és kizárólag egészséges finomságokat vásárolj – azért ősszel és télen is akadnak isteni ízek a boltokban.

Bármennyire nehéz, vedd rá magadat a mozgásra, vagy egy új hobbira, ami eltereli a figyelmedet. A lényeg, hogy ne otthon ülj és unatkozz, mert így nagyon nagy az esély rá, hogy étellel vigasztalod majd magadat.

Nem lesz nehéz dolgod, ha hasonló cipőben járó barátnőt keresel – fogjatok össze, és bátorítsátok egymást kölcsönösen!