Ezek lesznek 2016 legnépszerűbb diétái

Póta Szilvia
Írta: ,

A táplálkozási szakértők alapvetően egyetértenek abban, hogy nincs olyan univerzális diéta, amely mindenkinek beválna. Ehelyett, a legjobb, ha olyan módszert keresel, ami megfelel a saját életvitelednek, és persze egészségi állapotodnak. Mint ahogyan minden évben, úgy idén is megválasztották 2016 legnagyobb diétatrendjeit, melyek között régi és új kedvenceket egyaránt fellelhetünk! Íme egy kis segítség, hogy megtaláld a számodra legjobbat!

DASH-diéta Kép forrása: twopurplefigs.com

A DASH-diéta legfőbb célja, hogy csökkentse a magas vérnyomást, ugyanakkor, ha megfelelően alkalmazod, a felesleges kilóktól is megszabadíthat!

A U.S. News & World Report már hat éve a DASH-diétát nevezi a leghatékonyabb fogyókúrás módszernek. Alapvetően gyümölcsökre, zöldségekre, alacsony zsírtartalmú tejtermékekre, teljes kiőrlésű gabonára, baromfira, halra, és a diófélékre helyezi a hangsúlyt, és óva int az olyan táplálékoktól, mint a vörös hús vagy a cukor.

Külön felhívja figyelmet a sófogyasztás veszélyeire, mely köztudottan a magas vérnyomás egyik legfőbb előidézője. Ha ezt a módszert választod, csökkentsd a só, a telített zsírok, valamint a koleszterinben gazdag táplálékok fogyasztását!

MIND-diéta Kép forrása: rachelschultz.com

Ez a diéta nem ígér mínusz 10 kilót egy hét alatt, helyette viszont segít drasztikusan lecsökkenteni az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem veheted hasznát a fogyásban is! A MIND-diéta talán nem olyan szexi, mint a paleo, viszont a tudomány is alátámasztotta hatékonyságát.

A Rush University Medical Center kutatói arra jutottak, hogy a Mediterrán diéta és a DASH-diéta kombinációjából született módszer képes átlagosan 53%-kal csökkenteni az Alzheimer-kór esélyét.

A diéta 10, ún. „agyi táplálékcsoport” fogyasztására ösztönöz. Ezek a leveles zöldségek, a zöldségek, a diófélék, a gyümölcsök, a bab, a teljes kiőrlésű gabona, a hal, a baromfi, az olívaolaj, és a bor. Ugyanakkor mértékletességre szólít fel a vörös húsokkal, a vajjal, a margarinnal, a sajttal, az édességekkel, valamint a gyorsételekkel kapcsolatban!