Érdemes fogyókúrás táborba menni?

Írta: ,

Míg néhány éve jóformán csak gyermekeink számára válogathattunk izgalmasabbnál izgalmasabb témájú táborokat, addig napjainkban talán nagyobb népszerűségnek örvendenek a felnőtteknek szóló kempingek, mint valaha. Ezek egyik húzó ága a fogyókúrás táborokat öleli fel, amikből sokan feltöltődve, mások inkább lelombozva térnek haza…

Gyanús a túl nagy ár

1/6 Gyanús a túl nagy ár

Mielőtt rátérnénk a táborok legfontosabb szempontjaira, beszéljünk kicsit arról, mely jellemzők inthetnek óvatosságra. Először is gyanús a túl nagy ár, ami persze érvényét veszti, ha ötcsillagos szállodában, a világ másik részén rendezik meg a tábort. 
Ugyanakkor, ha a semmi közepén fogtok lakni és úgy véled, nagyon kevés infót osztanak meg veled, akkor a túl magas árral a szervezők valószínűleg a saját malmukra hajtják a vizet. 
Pláne akkor igaz ez, ha az extrém díjhoz túlságosan kecsegtető reklám is dukál, ami az „5 kiló mínusz hetente” szlogennél kezdődik.
Az egészség a fő célpont

2/6 Az egészség a fő célpont

A fogyókúrás táborok egy része túlságosan drasztikus annak érdekében, hogy a résztvevők valóban sokat fogyjanak, s így higgyenek a hatékonyságban. 
Amennyiben a táborban valaki sokat fogy, mert kitart egy hétig, úgy érezheti, hogy otthon saját maga rontja el az életét, hiszen kamatostól visszaszed mindent, mikor elkezd egészségesen táplálkozni.
A második gyanús és jó eséllyel kizárandó ok tehát az abnormális koplalás és böjt, ami jól láthatóan nem ér fel az életmódváltással és nem is egészséges. 
Nem arról van szó, hogy ne bírnál ki egy hetet így, hanem arról, hogy ezeknek a táboroknak éppenséggel az egészségről kell szólniuk, nem a kiéheztetésről – és ez talán az egyik legfontosabb szempont.
Kell a tájékoztatás

3/6 Kell a tájékoztatás

A negatívumok mellett meg kell említenünk, hogy a jól megszervezett, szakemberi gárdára épülő táborok igenis hatékonyak. Ezeknek nem csupán az a lényegük, hogy a vendégek mínusz kilókkal térjenek haza, hanem az is, hogy átformálják a nézőpontjukat, átadják tudásukat. 
Ha a program csak és kizárólag zöldségevésről és kardióról szól, egyetlen egy tájékoztató foglalkozás sincs, akkor érdemes tovább keresgélned. 
Bár a diétás étrend és az edzés nyilvánvalóan kihagyhatatlan része a tábornak, a lélekkel ugyanúgy – ha nem jobban – kell foglalkoznia annak, aki ebben látja az utolsó reménysugarat.
Miért jók a táborok?

4/6 Miért jók a táborok?

A táborok a szakmai tudás megszerzése és az alapok lefektetése mellett azért is jók, mert sokkal könnyebb motiváltan, társaságban kitartani. 
Ha nem egyedül te szenvedsz az edzésen, ha nem kizárólag te vagy az, aki komoly túlsúllyal küszködik, akkor egészen más érzés nekilátni sportolni. 
megismerni sorstársakat, osztozkodni velük az érzelmeken, tapasztalatokon, s további nagy előny, hogy a szimpatikus barátokkal a tábor után is támogathatjátok egymást.
Mit vegyél még figyelembe?

5/6 Mit vegyél még figyelembe?

Nyilván nem fogják felfedni az aduászokat a szervezők, de azért egész biztos, hogy részletes tájékoztatást kell arról kapnod, mire számíthatsz. 
Ha az étrendet nem is, nagy vonalakban az étkezési időpontokat, azok minőségét felfedik előtted. Felhívják a figyelmedet arra, mit kell magaddal vinned, mire kell különösképpen ügyelned (pl. folyadékfogyasztás), mennyi sporttal kell számolnod.
Emellett – ha már ennyit kifizetsz – válassz olyan tábort, amiben a szépségedre is fokozott figyelmet fordítanak. Bár a különféle fogyókúrás kezelések önmagukban nem, egészséges életmóddal és kellő mennyiségű sporttal párosítva igenis hatékonyak lehetnek. 
Szerencsés, ha több kezelést is kipróbálhatsz a hét során, hiszen így a későbbiekben megmaradhatsz annál, amit valóban hatékonynak találtál.
Olvass utána alaposan!

6/6 Olvass utána alaposan!

Mielőtt komoly tíz- vagy százezreket kiadnál egy ilyen táborra, gondosan járj utána az előzményeknek. A komoly szervezői nevek már eleve jót jelentenek, s a helyszín sem éppen érdektelen információ. 
Ezek mellett használd ki az internet előnyeit, böngéssz a korábbi vendégek tapasztalatai között, olvasgasd el, miket írtak a fórumokban, vendégkönyvekben. 
Ne ragadj le az első szimpatikus ajánlatnál, hasonlíts össze több lehetőséget, és mindenképpen nézd meg a kuponos oldalakat, mert bizony ott is találhatsz kedvező utalványokat.