Érdemes fogyókúrás táborba menni?

Írta: ,

Míg néhány éve jóformán csak gyermekeink számára válogathattunk izgalmasabbnál izgalmasabb témájú táborokat, addig napjainkban talán nagyobb népszerűségnek örvendenek a felnőtteknek szóló kempingek, mint valaha. Ezek egyik húzó ága a fogyókúrás táborokat öleli fel, amikből sokan feltöltődve, mások inkább lelombozva térnek haza…

Gyanús a túl nagy ár
Mielőtt rátérnénk a táborok legfontosabb szempontjaira, beszéljünk kicsit arról, mely jellemzők inthetnek óvatosságra. Először is gyanús a túl nagy ár, ami persze érvényét veszti, ha ötcsillagos szállodában, a világ másik részén rendezik meg a tábort. 
 
Ugyanakkor, ha a semmi közepén fogtok lakni és úgy véled, nagyon kevés infót osztanak meg veled, akkor a túl magas árral a szervezők valószínűleg a saját malmukra hajtják a vizet. 
 
Pláne akkor igaz ez, ha az extrém díjhoz túlságosan kecsegtető reklám is dukál, ami az „5 kiló mínusz hetente” szlogennél kezdődik.
Az egészség a fő célpont
A fogyókúrás táborok egy része túlságosan drasztikus annak érdekében, hogy a résztvevők valóban sokat fogyjanak, s így higgyenek a hatékonyságban. 
 
Amennyiben a táborban valaki sokat fogy, mert kitart egy hétig, úgy érezheti, hogy otthon saját maga rontja el az életét, hiszen kamatostól visszaszed mindent, mikor elkezd egészségesen táplálkozni.
 
A második gyanús és jó eséllyel kizárandó ok tehát az abnormális koplalás és böjt, ami jól láthatóan nem ér fel az életmódváltással és nem is egészséges. 
 
Nem arról van szó, hogy ne bírnál ki egy hetet így, hanem arról, hogy ezeknek a táboroknak éppenséggel az egészségről kell szólniuk, nem a kiéheztetésről – és ez talán az egyik legfontosabb szempont.