Most akkor szabad enni este 6 után, vagy nem?

Nagy Niki
Írta: ,
Most akkor szabad enni este 6 után, vagy nem?

Mindenkinek megvan a saját véleménye erről a dologról, és mindenki ismer legalább egy ismerőst, akinek az ismerőse így vagy úgy fogyott le – nem egyszerű igazságot tenni. A kulcs az, hogy megértsük, hogyan működik az emberi szervezet, és hogyan használja fel a kalóriát – ha ez megvan, jön minden magától.

Így működik a szervezeted

Először is azt fontos megérteni, hogy azért eszel, hogy ellásd energiával a tested.

A szervezeted nem tudja, hány óra van, nem érzékeli, hogy elmúlt este hat. Egy valami az, ami számít neki, az pedig a lefekvési időd – ami nem mindegy, hogy este 8, vagy hajnali 2.

Itt csúszik félre a legtöbb elmélet az este 6 utáni evésről: feltételezi, hogy mindenki egyforma időben bújik ágyba.

Értsd meg a kalóriákat! Kép forrása: designzzz.com

A szervezeted gyakorlatilag nem tesz különbséget kalória és kalória között olyan szinten, hogy mindet ugyanúgy építi be, és ugyanúgy használja fel. A testednek egy kalória cukorból és egy kalória zabból ugyanaz.

Az egyetlen különbség a kettő között az, hogy hogyan érzed magad utána, és mennyire leszel éhes – na meg persze az, hogy cukorból lényegesen kevesebbet ehetsz meg ugyanannyi kalóriáért.

A szervezeted azt sem tudja, hogy este hat óra van, és onnantól már el kell kezdenie raktározni. Ő csak azt tudja, hogy fel kell dolgoznia a kalóriákat azért, hogy legyen energiája – ugyanúgy teszi ezt este 6 után, mint előtte.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!