Ezen az egy dolgon múlhat a fogyókúrád sikeressége

Írta: ,

Nem gondolnád, de az alvásod mennyisége és minősége is nagyban befolyásolja, mennyire sikeres a fogyókúrád! Hogy miért? Mert ha kialvatlan vagy, a szervezeted raktároz – előzd meg a bajt, és nyomd vissza a szundit!

1/4 Nem mindegy, hogyan alszol

Persze nem szó szerint gondoltam, hogy nyomd vissza a szundit – az alvás minősége ugyanis nagyban befolyásolja, hogyan működik a szervezeted anyagcseréje, és nagyon nem tesz jót neki, ha folyton visszaalszol.

Kipihentebbnek érezheted magad, ha nem állítasz be szundit, csak felkelsz, amikor szól az ébresztő, és rögtön kikelsz az ágyból – az is jó, ha csak ülsz a szélén még fél órát, a lényeg az, hogy ne aludj vissza, mert az már nem minőségi alvás, csak időhúzás. Sokkal fontosabb, hogy mennyi időt töltesz mély alvással, mert a szervezeted ekkor tudja csak kipihenni magát rendesen.

És hogy ez miért fontos, ha fogyni szeretnél?

2/4 A pihenés legalább annyira fontos, mint az edzés

Nos azért, mert az izmaidnak és a szerveidnek is kell a pihenés – a fogyás és formálódás szempontjából pedig különösen az izmokra kell figyelned, mivel akkor épülnek, amikor éppen nem csinálsz semmit.

Ha edzel, az izmaidban mikroszakadások jönnek létre, amelyek pihenés közben regenerálódnak, így épül az az izom, amitől szép tónusos leszel.

Emellett a hormonok is bezavarnak a szervezeted működésébe, ha nem alszol eleget – ez pedig hamar súlygyarapodáshoz vezethet, teljesen mindegy, mennyit edzel, és hogyan eszel.

3/4 A kortizol a ludas

Ezt a szörnyű hormont kortizolnak hívják (más néven stresszhormon), és akkor okoz gondokat, ha megemelkedik a szervezetedben a szintje.

A minőségi alvás azonban segít ezt lejjebb vinni, így a szervezeted nem fogja raktározni a zsírt. A kortizolszintedet egyébként egy nem megfelelő, alacsony kalóriatartalmú diéta is az egekbe emeli, úgyhogy nem tudom elégszer hangsúlyozni: egyél eleget, csak minőségi ételekből!

Ez pedig alvással és edzéssel kiegészítve garantálja a fogyást és formálódást.

Hogyan aludj jobban? Kép forrása: artyme/depositphotos.com

4/4 Hogyan aludj jobban?

Persze könnyű azt mondani, hogy aludj eleget és jól, van, amikor egyszerűen nem megy, többször felkelsz éjszaka, és képtelen vagy kipihenni magad.

A legfontosabb a minőségi alváshoz az, hogy ne legyen se túl meleg, se túl hideg a szobádban, járjon egy kicsit a levegő, ne legyen semmiféle zavaró tényező (mondjuk egy pittyegő mobiltelefon), és lefekvés előtt ne egyél túl sokat, illetve ne éhezz.

Ha ezeket betartod, már csak akkor lehet probléma az alvással, ha valamilyen egészségügyi problémád van – ha még mindig nem sikerül végigaludni az éjszakát, vagy nehezedre esik elaludni, próbálj meg jógázni lefekvés előtt, az is segíthet. Ha mégsem, keresd fel az orvosodat, ő biztosan meg tudja mondani, miért nem megy a pihentető alvás!