Ezért nem megy a fogyás – 5+1 edzés közben elkövetett hiba

Írta: ,

Már hónapok óta edzel, mégsem jön a várt eredmény? Ahhoz, hogy beinduljon a fogyás és a tested formálódása, rövid és hosszú távon is ki kell alakítanod egy edzéstervet, amihez tartod magad. Gyakran előfordul, hogy néhány olyan apróság nehezíti meg a dolgod ebben, amikre nem is gondolnál. A hatékony alakformálás érdekében kerüld el az alábbi bakikat!

Nem megfelelő az edzés intenzitása Kép forrása: info.lululemon.com

1/6 Nem megfelelő az edzés intenzitása

Van, hogy egy órát is eltöltesz a futópadon vagy az ellipszis tréneren, és mégsem látod az edzés kézzel fogható eredményét?

Lehet, hogy nem megfelelő intenzitással végzed a gyakorlatokat. Fontos, hogy bármit is sportolsz, kicsit mindig feszegesd a határaid, és minden edzésen próbáld meg kihozni magadból a maximumot.

A megfelelő intenzitást a maximális pulzusszámodból számolhatod ki – lássuk, hogyan!

2/6 Nem a megfelelő mozgásformát választod

A maximális pulzusszámodat úgy kaphatod meg, hogy 220-ból kivonod az életkorodat.

A magas intezitású edzéseknél, amikor a zsírégetés a cél, ennek a számnak legalább a 80-85%-át kell elérned, a közepes intenzitás esetén, átmozgató edzéseken vagy csak szinten tartás esetén ennek a 65-75%-ával számolj, a lazább mozgásformáknál, mint például a gyaloglás vagy a hatha jóga, 50%-kal kalkulálj.

Tipp: Válaszd ki a célodnak leginkább megfelelő edzésformát, és kombináld a különböző intenzitású gyakorlatokat!

Nem mozgatsz át több izomcsoportot Kép forrása: popsugar.com

3/6 Nem mozgatsz át több izomcsoportot

Ha azt szeretnéd, hogy formálódjon a tested és felgyorsuljon az anyagcseréd, azaz meginduljon a fogyás, akkor olyan gyakorlatokat végezz, melyek több izomcsoportot is megmozgatnak.

Az egy-két kilós súlyokkal végzett bicepszgyakorlatok vagy lábemelgetések helyett inkább végezz guggolásokat, felüléseket, hiszen ezekkel ugyanannyi idő alatt több kalóriát égethetsz el.

Túl sokat pihensz Kép forrása: toutiao.com

4/6 Túl sokat pihensz

Ha zsírégetés a célod, fontos, hogy a gyakorlatok közötti pihenőidő pont annyi legyen, amennyi alatt a pulzusod még nem esik nagyon vissza.

A köredzések is erre építenek, ahol például 1 perc munka mellé 10-15 másodperc pihenő társul.

Ha egyénileg edzel, akkor a legjobb barátod egy stopperóra legyen, amivel mérni tudod, mennyit fejlődsz, a kiszabott edzésidőkön belül pedig maxold ki az adott gyakorlatsort.

Túl sokat edzel Kép forrása: toutiao.com

5/6 Túl sokat edzel

Létezik olyan, hogy túl sok edzés? Kicsit hihetetlen, de tény, hogy ha túl sokat edzel, az is visszájára fordulhat, és akadályozhat a céljaid elérésében.

Ez azért van, mert a várt eredmények a táplálkozáson és az izmaid regenerálódásán múlnak leginkább, így ha nem hagysz elég időt a testednek, hogy pihenjen, akkor az az edsésed kárára is mehet.

Ez esetben tehát a mennyiségnél sokkal fontosabb a minőség, illetve a rendszeresség!

+1. „Szuper” ételekkel jutalmazod magad Kép forrása: camila-pp.tumblr.com

6/6 +1. „Szuper” ételekkel jutalmazod magad

Az edzés hatékonysága nagyban múlik azon is, mit eszel edzés előtt vagy után. Fontos, hogy mindenképp pótold a felhasznált energiát, és egyél az edzések után, de egyáltalán nem mindegy, milyen ételeket fogyasztasz – hatalmas pofont adsz a befektetett munkádnak, ha a konditeremből egyből egy hamburgerezőbe vagy egy cukrászdába vezet az utad, mondván, keményen edzettél és megérdemled a finom falatokat.

Emellett a fehérjeturmixokkal sem szabad túlzásba esni, hiszen erre leginkább csak akkor van szükséged, ha nem viszel be elég fehérjét – például nem eszel húst –, vagy izmot szeretnél építeni.