7 diétás főétel, amivel leolvasztod magadról a kilókat

7 diétás főétel, amivel leolvasztod magadról a kilókat

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 diétás főétel, amivel leolvasztod magadról a kilókat

A fogyáshoz, a tested formálásához nem elég a mozgás; az étkezésedre is oda kell figyelned a változás miatt. Persze nem egyszerű kitalálni, milyen ételeket készíts magadnak, hogy tényleg elérd az álomalakot, épp ezért elhoztunk hét finom, diétás fogást, amit nyugodtan fogyaszthatsz!

1. Csirkekolbász lencsesalátával

Valószínű, hogy az édesköményt nem használod gyakran, pedig rengeteg ásványi anyag található benne. Szerencsére az alábbi étel ilyen szempontból szuper választás.

Hozzávalók:

  • csirkemell kolbász (ezt akár magad is elkészítheted)
  • 1 ek fokhagymás só
  • fél bögre főzött lencse
  • apróra vágott édeskömény
  • fél zöld alma felszeletelve
  • fél szál zeller apróra vágva
  • 2 bögre rukkola
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vörösborecet
  • fél ek mustár

Elkészítés:

Melegítsd fel egy serpenyőben a csirkemell kolbászt, majd szórd rá a fokhagymás sót, és add hozzá a már megfőzött lencsét. Kis kevergetés után rakd hozzá az édesköményt, az almát, a zellert és a rukkolát. Ha ez megvan, öntsd rá az olajat, az ecetet és a mustárt, miközben néha megkavarod, és pár perc után kész is a diétás fogás!

2. Fogyókúrás borsófőzelék

Ha elhagyod a lisztet és a keményítőt, igazán diétabarát fogást készíthetsz egy szimpla borsófőzelékből is. És az íze is isteni marad!

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 500 g borsó
  • olívaolaj
  • tej
  • só, bors
  • zöld fűszerkeverék

Elkészítés:

A hagymákat apróra szeletelve pirítsd meg az olajon, majd adj hozzá borsót, fűszereket, és öntsd fel fele vízzel, fele tejjel – figyelj, hogy ne legyen túl híg, épphogy fedje el. Amikor már megfőtt a borsó, egy keveset vegyél ki és turmixold össze, majd öntsd vissza, és kb. 5 percig főzd tovább. Ezek után kész is a főzelék; ha túl hígnak érzed, a turmixolás alatt a borsóhoz keverj egy kis keményítőt.

3. Csirke lasagne

A lasagne isteni finom, ám ha diétázol, a tésztától inkább érdemes távol maradni. De azért van pár ötlet erre az esetre is!

Hozzávalók:

  • 1 padlizsán
  • 1 paradicsom
  • 130 g alacsony zsírtartalmú mozzarella
  • 30 dkg csirkemell
  • só, bors
  • balzsamecet

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra, közben pedig szeld fel a padlizsánt vékony szeletekre. Egy serpenyőben 3 percig süsd meg mindkét oldalán. Ha kész, jöhet a csirkemell; szeld fel őket vékony szeletekre. Karikázd fel a paradicsomot és a mozzarellát, majd vedd elő a tepsit. Béleld ki sütőpapírral, és tegyél rá padlizsánszeleteket, majd azokra csirkemellet, még egy padlizsáncsíkot, paradicsomot, majd mozzarellát. Ezeket szórd meg fűszerrel ízlés szerint, majd süsd 20-25 percig. A végén balzsamecettel öntsd nyakon.

4. Tőkehalfilé zöldségkörettel

Ha kevés időd van, és laktatóra vágysz, egy tőkehalas fogás lehet a legjobb választás!

Hozzávalók:

  • 4 szelet tőkehalfilé
  • 10 gomba
  • 1 brokkoli
  • 2 cukkini
  • citromlé
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés:

Szedd rózsáira a brokkolit, majd a félbevágott gombával és a karikára szelt cukkinivel együtt párold meg őket. Más zöldségeket is nyugodtan választhatsz ízlés szerint.

Egy serpenyőben olívaolajon süsd meg a halakat, majd ha kész, citromlével és zúzott fokhagymával ízesítsd.

 

 

5. Cukkinifasírt

Ha a köret mellé valamilyen finomságra vágysz, a cukkinifasírttal nem fogsz mellélőni!

Hozzávalók:

  • 3 közepes cukkini
  • fokhagyma ízlés szerint
  • 1 újhagyma
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 15 dkg zabpehelyliszt
  • 3 tojás
  • só, bors
  • kapor

Elkészítés:

Reszeld le a cukkinit (a nagyobb lyukon át), sózd meg, és hagyd állni egy kicsit, majd ezután nyomkodd ki a levét. Add hozzá a reszelt sajtot, fokhagymát, újhagymát, tojást, sót és borsot. Ezeket keverd össze, majd adj hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz.

Ezután evőkanállal tegyél belőle a serpenyőbe forró olajra, és mindkét oldalát süsd meg.

6. Köleskása

Egyszerű, és rendkívül diétás fogás!

Hozzávalók:

  • 1 dl hántolt sárga köles
  • babérlevél
  • 1 tk ételízesítő
  • 1 tk édes pirospaprika
  • 1 fej hagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek szénhidrát-csökkentett liszt
  • 2 ek ecet (10%)

Elkészítés:

Forró olajon pirítsd meg a felszelt hagymát, adj hozzá pirospaprikát, majd keverd össze őket, és engedd fel 3 liter hideg vízzel. Sóval, ételízesítővel, borssal és babérlevéllel ízesítsd ízlés szerint. Ezek után keverd hozzá a kölest, és lassú tűzön kavargasd, folyamatosan.

Végül add hozzá az ecetet, majd a tejfölt és a lisztet keverd össze, és ez is mehet hozzá. Forrald fel, és már kész is!

7. Kefires csirkemell gombával

Ha imádod a csirkét, és szívesen fűszereznéd valamivel, a kefir igazán jó ötlet ehhez!

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • 20 dkg csiperke gomba
  • 1,5 dl kefir
  • 2 tk szénhidrát-csökkentett liszt
  • olaj
  • só, bors, szerecsendió
  • petrezselyem

Elkészítés:

Szeld fel a csirkét, fűszerezd ízlés szerint, majd hagyd állni egy kicsit. Tisztítsd meg a gombát, szeleteld fel Forró olajon pirítsd meg mindkettőt, majd adj hozzá egy kis vizet. Sózd, borsozd és adj hozzá reszelt szerecsendiót is.

Közben készíts habarást kefirből és lisztből, adj hozzá borsot és petrezselymet, majd öntsd a húsra, és forrald össze őket.

Akár egyéb zöldségeket is adhatsz hozzá ízlés szerint. Köretnek párolt zöldségeket érdemes választani.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!