Diéta helyett, mert már úgyis unod: szakértői tippek a fogyáshoz

Írta: ,

„A diéta nem a legjobb út a fogyáshoz” – hangsúlyozza Dr. Sally Norton. A brit doktornő olyan tévhiteket cáfolt meg legújabb iránymutató közleményében, amelyek hátráltathatnak az álomalak elérésében. Figyelem: nem kötelező a reggeli, ráadásul fütyülhetsz a „light” termékekre!

Nem kúra kell a sikerhez

1/5 Nem kúra kell a sikerhez

A nők különösen hajlamosak arra, hogy kúraszerű megoldásokkal akarják leadni a túlsúlyukat.

Kutatás bizonyítja azonban, hogy ez valószínűleg nem jár majd hosszú távú fogyással.

A diétázók több mint 85%-a(!) ugyanis legalább annyit visszaszed egy éven belül, mint amennyi feleslegtől megszabadult.


Megrémiszt? 7 tipp a pofonegyszerű életmódváltáshoz


Ez pedig nem más, mint a rettegett jojó-effektus, amely még jobban megviseli a testet és a lelket, mint a ragaszkodó zsírpárnák, mert növeli például a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Jobban jársz tehát, ha apró lépésekkel megpróbálsz teljes életmódváltásra törekedni, amiben – ha okosan csinálod – semmi ördöngösség nincs.

Nem muszáj reggelizni

2/5 Nem muszáj reggelizni

Noha Dr. Norton hazájában valóságos kultúrája van a reggelizésnek – gondolj csak a hagyományos angol reggelire, szalonnával, tojással, babbal meg mindennel!

–, egy nemrégiben készült kutatás megerősítette, hogy a nap első étkezése nem áll általános összefüggésben a fogyás mértékével.

Ez a szervezetünk belső órájának különbözőségéből ered, hiszen másképpen hat a korán kelő pacsirták és a virrasztó baglyok anyagcseréjére az ébredés után bevitt étel.

Hallgass tehát a testedre: figyelj oda, hány órakor kívánsz enni, mit és mennyit – aztán aszerint cselekedj!

Szerencsés, ha minél több fehérje és minél kevesebb finomított cukor van a napod első csemegéjében.

A „zsírszegény” nem csodaétel

3/5 A „zsírszegény” nem csodaétel

Ideje leszámolni a tévhittel, ami a zsírt valóságos szitokszóvá tette a köznyelvben.

A táplálkozástudományi szakértők ugyanis már régen bebizonyították, hogy a zsírok nemcsak, hogy kívánatosak, hanem egyenesen létfontosságúak az étkezésben.

Telítetlen zsírsavakra – melyeket általában a növényi eredetű olajokban, a halfélékben és a magvakban találsz meg – mindenképpen szükséged van.

A „zsírszegény” címkéjű élelmiszereknek pedig ellenőrizd a további tápértékeit, hiszen a csökkentett zsírtartalomért gyakran elképesztően sok szénhidráttal kell fizetned, ami a fogyás szempontjából hátrányosabb.

Ha tehát bomba formát szeretnél, ideje rendezni a zsírhoz való viszonyodat!

Kötelező a köztes étkezés

4/5 Kötelező a köztes étkezés

Mivel a nassolás főbűnnek számít, a dietetikusok inkább a „köztes étkezés” kifejezést használják arra a lakmározásra, mely két főétkezés között, tudatosan összeválogatva biztosít energia-utánpótlást a szervezet számára.

Nassolás tehát, ha eszel egy csokit ebéd után két órával, köztes étkezés viszont például a natúr tejtermékből és friss gyümölcsből álló uzsonna.

Naponta 2-3 köztes étkezésre van szükséged a napi aktivitásodtól függően, ám fontos, hogy ezeket is számold bele a napi összes kalóriabevitelbe.

Ha ugyanis csupán 2-3 alkalommal falatozol, köztük pedig éhezel, lelassul az anyagcseréd, ami stagnálást – vagy rosszabb esetben súlygyarapodást – eredményez.

A mozgás több fronton segít

5/5 A mozgás több fronton segít

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy teljes mértékben az étrendre bízzák a fogyást, a mozgást pedig elhanyagolják.

Elkeserítően hangzik ugyan, hogy egyetlen muffin kalóriáinak elégetéséhez – annak összetételétől függően – átlagosan fél órát kellene kocognod, a szervezeted energiaháztartása azonban nem úgy működik, mint valami bank, hogy iksz mennyiséget „kiveszel”, ipszilont pedig „beledobsz”.

A sport elsődleges funkciója az anyagcseréd felgyorsítása, tehát a zsírégetés és az izomépítés szorgalmazása. Emellett ellenállóbbá teszi az immunrendszered, ráadásul boldogsághormonok termelődésével javítja a kedved.

Mit gondolsz a fogyókúramentes fogyásról? Tetszik az ötlet?