Csalónap a fogyókúra alatt? Trükkök, amiktől nem hízol vissza

Gerber Petra
Írta: ,
Csalónap a fogyókúra alatt? Trükkök, amiktől nem hízol vissza

Kép forrása: unsplash.com

Tedd a szívedre a kezed és mondd azt, hogy a diéta során te még sohasem tartottál csalónapot. Ha tényleg nem, akkor ez a cikk most nem neked szól, ám ha őszinte voltál magadhoz, akkor bátran olvass tovább! A csalónap igazából minden diétázó álma, mert az egy olyan nap a héten, amikor egy kicsit eltérhetünk a szigorú menetrendtől és olyan ételeket is ehetünk, amik nem biztos, hogy teljesen beleillenek a diétába. Viszont tudnod kell, hogy egy csalónap, akár az egész diéta sikerét megrendítheti, éppen ezért, csakúgy, mint minden mást is, ezt is érdemes okosan csinálni. Mai cikkünkben megmutatjuk neked milyen egy jó csalónap, mit ehetsz és mire érdemes figyelned, annak érdekében, hogy ne történjen baj.

Először is: ne hívd csalásnak!

A jó csalónap attól lesz éppen az, hogy nem is hívod így, hiszen a csaló szó már önmagmában valamilyen negatív érzésre ad okot. A csalás ugyanis, a csalónap vagy csalóétel ugyanúgy a diéta természetes része, éppen ezért nem is szabad csalásnak titulálni. Hiszen gondolj csak bele: ki képes egy brutális diétát tartani több héten keresztül, anélkül, hogy egyszer ne inogna meg?

Ez pedig nem az erő vagy a kitartás hiánya, ez természetes folyamat. Ha pedig minél inkább tiltasz magadtól valamit, annál inkább kívánni fogod, ezért érdemes olyan napokat tartani, amikor egy kicsit kitekintesz a mókuskerékből.

Mi a lényeg?

A csalónap azoknak való, akik a diétára nem átmenetileg gondolnak, hanem egy egész életmódban gondolkodnak. Hiszen az életmódváltás során nem arról van szó, hogy a divatos diétáknak hódolsz, hanem arról, hogy egy olyan tudatos életmódot építesz fel, amiben megfelelő arányban kapnak helyet a szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok, az ásványi anyagok és persze a nassolni valók is.

Vagyis a csalónap alkalmával nem arról szól a fáma, hogy magunkba tuszkoljunk mindenféle egészségtelen, rossz minőségű élelmiszert vagy, hogy egy ültő helyünkben megegyünk két zacsko chipset meg három tábla csokoládét. Ezeken a napokon ugyanúgy tarts a megszokott étrended, de engedj meg magadnak egy olyan nassolnivalót, amit egész héten nem fogyasztottál. Ha például nagyon szereted a csokit, akkor nem tilos egy-két kocka a kedvencedből, a lényeg a mértéktartás.

Az alapszabály

Az alapszabály nem mást, mint hogy maradj meg az ésszerűség határain belül és a csalónapot ne úgy fogd fel, hogy na akkor most aztán mindent szabad.

Az egészséges életmódnak éppen az a lényege, hogy nem vonsz meg magadtól semmi fontosat vagy olyat, amit nagyon szeretsz, ugyanis a lényeg mindig és minden esetben a mennyiségen és az adagokon van.

Ezzel a trükkel ugyanis sokkal egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb lehetsz és persze annak is sokkalta nagyobb az esélye, hogy kitartasz majd az elhatározásod mellett és nem adod fel a diétád az első adandó alkalommal.

Kép forrása: unsplash.com