Valóban fogyaszt a citromos víz? Utánajártam a híres fogyiital hatékonyságának

Pölz Kitti
Írta: ,

Nagy valószínűséggel te is iktattál már be olyan elszánt reggeleket, amikor a finom lattédat langyos-citromos vízre cserélted a komolyabb zsírégetés érdekében – arra viszont biztos azóta is kíváncsi vagy, hogy megérte-e! Persze a ‘diéta’ címszó alatt mindenhol azt az infót kapja az ember, hogy a citromkarikás, fanyalgó arckifejezést eredményező, ráadásul langyos pohár víz elengedhetetlen a fogyáshoz, azért én nagyon kíváncsi voltam: ez csak cukros ice tea-pótlék, egy kicsit túltolt szokás vagy valóban hatásos fogyasztószer?

Szinte már nincs diéta, ami ne ajánlaná a pohárnyi langyos vizet citrommal reggel, közvetlenül felkelés után – állítólag a kettő együtt emésztést serkentő és zsírégető hatású, úgyhogy “csakúgy olvadnak rólunk a kilók”, ha beépítjük ezt a szokást a mindennapjainkba.

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártam a híres fogyiital hatékonyságánakPersze azt már a mezei nyulak is tudják, hogy a citromban C-vitamin van, ergo egészséges, és persze az sem mellékes, hogy a víz elengedhetetlen a folyamatos hidratáltság fenntartásához, az mégis kicsit homályos, hogy miért lett a kettő kombinációja olyan elsőszámú diétaközhely, mint a “nem eszem 6 után”, vagy a “mindenből csak lightot“-alapelv. Lássuk a medvét!

Bár az persze igaz, hogy a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása fokozni tudja az anyagcserét, azért azt nehéz elképzelni, hogy még akkor is segít, amikor háromszor szedsz a pacalból ebédnél, nem? Annyiban megegyezhetünk, hogy a víz tehát önmagában nem küldi el a kilóinkat melegebb éghajlatra, inkább csak az egészségünk fenntartásában -ja, meg a túlélésben- segít. Így hát meg kell vizsgálnunk a másik összetevőt: a citromot.

Az sem lesz meglepő, amit most mondok, hiszen ez egy igazi kis csodagyümölcs: vírusölő tulajdonságai és C-vitamintartalma miatt támogatja az immunrendszert, egészséges mértékű vízhajtó hatással rendelkezik (így segít legyőzni a puffadást), plusz -és ez a legfontosabb a mi szemszögünkből- támogatja a thyroxin-hormon termelését, ami a szervezet anyagcsere-folyamatainak sebességét szabályozza.

Hoppá! Magyarul a citrom tényleg zsírégető hatású, DE csak bizonyos mértékig - hiába iszod egész nap, nem fogsz kortyonként két kilótól megszabadulni, mondhatja ezt akármennyi kattintásorientált diétaportál (“fogyj 4 kilót citrommal!” és társaik) – ez inkább egy jótékony, az egészséges étrendet kiegészítő ital, főleg abban az esetben, ha a szokásos napi cukros üdítőd helyett iszod!