A fogyás és a lelkiállapot kapcsolata, avagy rakd rendbe az életed és újra csinos leszel

Salat Száva
Írta: ,
A fogyás és a lelkiállapot kapcsolata, avagy rakd rendbe az életed és újra csinos leszel

Kép forrása: sosyobaz.com

Amikor a hízásnak nem egészségügyi (genetikai, hormonális, gyógyszerektől való) okai vannak, olyankor a fölösleges kilók a szervezet megszilárdult könnyei, melyek nem tudták elmosni feldolgozatlan problémáinkat. Ezért létezhet jojó effektus: kínkeserves fogyókúra után visszajönnek a kilók, hiszen még mindig őrizgetjük a csontvázakat a szekrényben.

Ma már mindenki életmódváltásnak hívja a fogyókúrát. Ezzel kicsit közelebb is kerültünk az igazsághoz, de nem teljesen. Ha viszont az életmódbeli tényezők mellé odatesszük, hogy a tartós eredményhez gondolkodásunkat is meg kell változtatnunk, teljes lesz a kép. Mire van szükségünk a végleges testsúly-rendezéshez?

Az elhízás pszichológiájával foglalkozó kutatások egyértelműen igazolták, hogy a túlsúly egyfajta védekező mechanizmusunk. Körbepárnázzuk magunkat, sok esetben azért, hogy ne kelljen szembesülnünk a problémákkal.

Olyan játszmákra is felhasználjuk a kilókat, mint például a szex eluatasítása az intimitástól való félelem miatt.

Sok nő amiatt nő több konfekcióméretet, hogy ne tűnjön kívánatosnak és elkerülhesse a testi közelséget.

Persze, a játszma lényege, hogy az intimitás utáni vágy egyre erősebb, ezzel szemben folyton bebizonyíthatja magának, hogy az alakja miatt nem talál partnert magának.

A probléma tehát nem testi, hanem lelki eredetű, azaz pszichoszomatikus, így nem is a fogyókúra fogja leoldani a kilókat, hanem az intimitástól való félelem elűzése, az önbecsülés növelése.

Számoljunk le az illúziókkal és ne a tünetekkel foglalkozzunk

Vagyis ne kezdjünk fogyókúrába semmi esetre sem. Belül tegyünk rendet és a kialakuló egyensúly természetes velejárója lesz, hogy nem lesz szükségünk extra védelemre.

Ezt csakis a kilóink fogják sajnálni, amikor örökre eltűnnek rólunk.

A lényeg, hogy minden csontvázat ki kell dobni a szekrényből, hogy teret engedjünk gyógyító energiáink szabad áramlásának.

Lehet ez egy rossz kapcsolat, régóta tartó konfliktusok, gyermekkorból felgyülemlett harag – mind olyan elakadások, amelyek fertőző gócként nem engednek továbblépni.

Segíthet a feldolgozásban, ha nem egyedül vágunk bele. Ami ennél is fontosabb: a magunkhoz való feltétlen őszinteség.