A fogyás és a lelkiállapot kapcsolata, avagy rakd rendbe az életed és újra csinos leszel

Írta: ,

Amikor a hízásnak nem egészségügyi (genetikai, hormonális, gyógyszerektől való) okai vannak, olyankor a fölösleges kilók a szervezet megszilárdult könnyei, melyek nem tudták elmosni feldolgozatlan problémáinkat. Ezért létezhet jojó effektus: kínkeserves fogyókúra után visszajönnek a kilók, hiszen még mindig őrizgetjük a csontvázakat a szekrényben.

Ma már mindenki életmódváltásnak hívja a fogyókúrát. Ezzel kicsit közelebb is kerültünk az igazsághoz, de nem teljesen. Ha viszont az életmódbeli tényezők mellé odatesszük, hogy a tartós eredményhez gondolkodásunkat is meg kell változtatnunk, teljes lesz a kép. Mire van szükségünk a végleges testsúly-rendezéshez?

1/7 Derítsük ki a kilók szerepét jelenlegi életünkben!

Az elhízás pszichológiájával foglalkozó kutatások egyértelműen igazolták, hogy a túlsúly egyfajta védekező mechanizmusunk. Körbepárnázzuk magunkat, sok esetben azért, hogy ne kelljen szembesülnünk a problémákkal.

Olyan játszmákra is felhasználjuk a kilókat, mint például a szex eluatasítása az intimitástól való félelem miatt.

Sok nő amiatt nő több konfekcióméretet, hogy ne tűnjön kívánatosnak és elkerülhesse a testi közelséget.

Persze, a játszma lényege, hogy az intimitás utáni vágy egyre erősebb, ezzel szemben folyton bebizonyíthatja magának, hogy az alakja miatt nem talál partnert magának.

A probléma tehát nem testi, hanem lelki eredetű, azaz pszichoszomatikus, így nem is a fogyókúra fogja leoldani a kilókat, hanem az intimitástól való félelem elűzése, az önbecsülés növelése.

Számoljunk le az illúziókkal és ne a tünetekkel foglalkozzunk

2/7 Számoljunk le az illúziókkal és ne a tünetekkel foglalkozzunk

Vagyis ne kezdjünk fogyókúrába semmi esetre sem. Belül tegyünk rendet és a kialakuló egyensúly természetes velejárója lesz, hogy nem lesz szükségünk extra védelemre.

Ezt csakis a kilóink fogják sajnálni, amikor örökre eltűnnek rólunk.

A lényeg, hogy minden csontvázat ki kell dobni a szekrényből, hogy teret engedjünk gyógyító energiáink szabad áramlásának.

Lehet ez egy rossz kapcsolat, régóta tartó konfliktusok, gyermekkorból felgyülemlett harag – mind olyan elakadások, amelyek fertőző gócként nem engednek továbblépni.

Segíthet a feldolgozásban, ha nem egyedül vágunk bele. Ami ennél is fontosabb: a magunkhoz való feltétlen őszinteség.

Veszteséget fogunk átélni és ez jó Kép forrása: slinkjeans.com

3/7 Veszteséget fogunk átélni és ez jó

Ne féljünk kideríteni gyengeségeinket, tévedéseinket, hibáinkat, gyávaságunkat. A felismerés a megoldás kapuja. Kicsit cinikusan úgy hangzik: innen szép a győzelem.

Ha nem tudjuk ugyanis, hogy honnan indulunk, bizonytalan lesz a cél is. El kell veszítenünk illúzióinkat ahhoz, hogy a saját valóságunkat irányítani tudjuk.

Gondolkodásunkban ezen ponton a felelősség feltétlen felvállalása kerül előtérbe és innen már csak pár lépés a mennyország.

Ne keressünk receptet, mert nem létezik! Kép forrása: girlwithcurves.com

4/7 Ne keressünk receptet, mert nem létezik!

Különben is, sokkal izgalmasabb saját receptet kitalálni és ha belegondolunk, mi nem más életét szeretnénk élni, hanem a sajátunkét, tehát a magunk megoldásaiból tudunk tartósat építeni.

Sem a sérelmek és problémák feldolgozásának módszereire, sem ezek időtartamára nincs egyetemes megoldás.

Ez a jó hír: úgy és olyan tempóban oldjuk meg, ahogy az nekünk jó és ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz!

Naplózzuk az eredményeket Kép forrása: 5mintohealth.com

5/7 Naplózzuk az eredményeket

A fejlődésre reflektálni kell, észre kell venni, oda kell figyelni rá. A belső eredményeink mellett látni fogjuk a külső változásokat is: kevesebb stressz, kisimult arcbőr, csökkent éhségérzet, növekvő libidó.

Igen, ez utóbbi már biztos jele a „gyógyulásnak”. Amikor elkezdünk tetszeni önmagunknak, biztosak lehetünk benne, hogy a környezetünk számára is vonzóbbak lettünk.

El kell hinni a sikert Kép forrása: startdominating.com

6/7 El kell hinni a sikert

Nos, ez keményebb, mint gondolnánk. Sokáig kövéren élni, majd szépen lefogyni, ráadásul nem fogyókúrával – szinte hihetetlennek tűnik.

Különösen a sok sikertelen fogyókúra és a sportként űzött jojózás után.

Csakis akkor hisszük el az eredményeket, ha fokozatosan érjük el, nem rendkívüli erőfeszítéssel (ez ugyanis nem tartható hosszú távon) és nem a látszatra fókuszálunk.

A szépség belülről fakad mondat pontosan erre utal: ami belül van, az fog kívül is látszani, tehát lehetőleg ne a külsőségen akarjunk változtatni. A belső munka bőven meghozza látható gyümölcseit.

Újra éhesek leszünk – táplálkozzunk hát Kép forrása: robolikesifit.com

7/7 Újra éhesek leszünk – táplálkozzunk hát

Csakhogy nem az ételt fogjuk kívánni, hanem olyan tevékenységre, élményekre, új képességekre, tudásra vágyunk majd, amelyeket mindeddig blokkoltak belső gátjaink. Így jelenhet meg életünkben a sport, a tánc, a kreatív foglalkozások, egy új szakma vagy a nyelvtanulás.

Mindegy, a lényeg, hogy léteznek olyan, akár tudatalatti vágyaink, amelyek önkéntelenül is felszínre jönnek, amikor már nem ütköznek falakba.

Ezen a ponton már nincs visszaút: biztos, hogy megváltozunk és mindez előnyünkre válik. Rendet raktunk a fejünkben és ezzel egyidőben külsőnk is alkalmazkodott az új belső valósághoz.

Köszönjünk hát el a kilóktól! Engedjük el őket békességben, hiszen eddig védtek bennünket, de most, hogy már nincs szükségünk külső védelemre, átvesszük az irányítást.