5 tipp, ha úgy fogynál, hogy másokra is főznöd kell

Írta: ,

A vonzó alak elsősorban a konyhában készül, legalábbis 70-80%-ban az határozza meg a testsúlyodat, hogy mit eszel. Éppen ezért nem mindegy, mi kerül az asztalra… De hogyan fogyhatsz, ha nem csak magadnak főzöl, hanem másokról is gondoskodnod kell?

Készítsd máshogy a húsokat Kép forrása: gimmedelicious.com

1/5 Készítsd máshogy a húsokat

Hatalmas tévhit, hogy a diéta vagy az életmódváltás során csak olyan alapanyagokra építhetsz, amiket a gyerekek egész biztosan nem esznek majd meg.

Persze idővel garantáltan megjegyzik majd, hogy szívesen ennének végre egy kis rántott húst, de rengeteget számít, milyen fogások kerülnek az asztalra.

Az olajban sült ételek helyett választhatod a grillezést, a serpenyőben vagy sütőben sütést, a rántott fogásokból pedig bőven elég, ha csak hetente egyszer készítesz ízletes menüt.

Így senki sem fogja hiányolni a jól megszokott ételeket, de hosszú távon már ennek az egyszerű praktikának köszönhetően is beindulhat a fogyás.

Válaszd meg jól a menüt

2/5 Válaszd meg jól a menüt

Ha finomliszt helyett a teljes kiőrlésű változatok mellett voksolsz, valamint a tésztákat durumlisztből készültre cseréled, rengeteget spórolhatsz a kalóriákon.

Utóbbiak íze szinte teljesen ugyanaz, és az áruk sem olyan borsos, mint hinnéd.

A teljes kiőrlésű liszttel már lebuktathat a család, ezért jobban jársz, ha inkább az édességeket, nassolnivalókat készíted el belőlük. 

Ha sok-sok friss gyümölcs, természetes, vércukorbarát édesítő kerül melléjük, akkor sokkal könnyebb elnyomni a magas rosttartalmú, egészséges lisztek ízét.

Cserélj észrevétlenül

3/5 Cserélj észrevétlenül

Bátran főzhetsz olyan leveseket, amikbe nem kell rántást, habarást, plusz zsiradékot tenned (pl. hús- és zöldséglevesek).

Emellett érdemes alternatív sűrítési technikákat kipróbálnod, amik főleg a főzelékeknél, leveseknél hasznosak.

Ha teheted, egyszerűen főzd sűrűbbre a fogást, így bőven elég azt összeturmixolnod, nincs szükséged utólagos sűrítésre (pl. vadas, sárgaborsó főzelék, töltött paprika esetében).

Továbbá jó, ha kipróbálod a rostban gazdag liszteket (pl. nyílgyökér- és rizsliszt), amikkel extra kalóriák nélkül sűríthetsz. Nyugi, a többiek észre sem fogják venni, hiszen ezeknek nincs mellékíze!

Próbálj változatos maradni Kép forrása: thecookingjar.com

4/5 Próbálj változatos maradni

Nem csak te fogod megunni, ha folyton hús, zöldség, barna rizs, vagy saláta kerül az asztalra... Próbálj arra törekedni, hogy minden hétre jusson ezekből a fogásokból, de kerüljön az asztalra főzelék, tartalmas leves (amivel akár a második fogást is kiválhatod), hal, és változatosan kombinálható egytálétel.

Utóbbiak lehetnek különféle rakott finomságok, amiket ugyancsak észrevétlenül készíthetsz el diétás formában. Kevés rizs, kicsit több hús, és még több zöldség: ha ügyesen fűszerezel, senkinek sem lesz egy rossz szava sem. Még akkor sem, ha zsírszegény tejfölt használsz, és inkább soványabb húst daráltatsz le a boltban!

Mi legyen a nasikkal? Kép forrása: dashingdish.com

5/5 Mi legyen a nasikkal?

Sok családban nem is annyira a főételek okolhatók az elhízásért, hanem a nassolnivalók. Sajnos ebben nehéz dűlőre jutni a többiekkel, de megoldást jelenthet, ha már a boltban tudatosan döntesz, és nem veszel otthonra egészségtelen nasikat.

Szerencsére vannak alternatív lehetőségek! Ilyenek az olajos magvak, a magas kakaótartalmú étcsokoládé, az asztalt gyümölcsök, vagy éppen az otthon készített finomságok: túrókrémek, joghurtos desszertek, zabkorából készült tejbedara (amit akár saját dzsemmel is felturbózhatsz).

Ezekben is van kalória, de sokkal kevesebb, mint a tejcsokiban, a kekszekben és a chipsben! Ha pedig biztosra mennél, egyszerűen csökkentsd az adagokat: kisebb tányér, kevesebb nasi, kevesebb kalória!