5 szokás, ami villámgyors hízáshoz vezet

5 szokás, ami villámgyors hízáshoz vezet

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 szokás, ami villámgyors hízáshoz vezet

Akadnak olyan rossz szokások, amik annyira hétköznapiak és természetesek, hogy sokan egyáltalán nem gondolnak arra, valójában nagyon könnyen hízáshoz vezethetnek. Melyek ezek?

Folyamatos kóstolgatás

Főzés közben természetes, hogy megkóstoljuk, kell-e még valami az ételhez. Ez főleg akkor igaz, ha kísérletezgetsz egy új recepttel, vagy még nem vagy annyira jártás a konyhában, hogy ránézésre megmondd, mikor tökéletes a fogás.

Természetesen nem lehet másként kideríteni, mit kell még a fazékba tenned, csak ha megkóstolod. Ugyanígy jársz el akkor is, ha ellenőrzöd, megpuhult-e a hús. Hogy mi ezzel a gond?

Nos, felmérések alapján akár több száz kalóriát is bevihetünk egy átlagos főzés során. A háziasszonyok tehát nem az illatoktól telnek el, mire elkészül az ebéd, hanem a komótos, de folyamatos kóstolgatástól.

Ha nem szeretnél így járni, próbáld tapintás alapján eldönteni, megpuhultak-e már az ételek, és ne folyamatosan, hanem csak a legvégén kóstold meg, kell-e még hozzá valami!

Rejtett nassolás

Ha nem kifejezetten és direkt ülünk le nassolni, akkor hajlamosak vagyunk úgy tenni, mintha az meg sem történt volna. Sokan zsigerből rávágják, hogy ők bizony nem nassolnak semmit, nem értik, miért híznak.

Valóban, nem ülnek le a tévé elé egy zacskó chipssel, vagy tábla csokival – illetve csak ritkán. De mi a helyzet a napközben bekapott falatokkal? Benézel a hűtőbe, mert megéheztél.

Végül úgy döntesz, inkább megvárod az uzsonnaidőt, de addig bekapsz egy falat sajtot. Ez szinte nem is számít.

Amíg fő a vacsora, gyorsan megeszed a maradék gyümölcssalátát, de hát az úgysem hizlal… Nos, valójában ez is ugyanúgy hizlal, és pontosan ugyanolyan nassolásnak számít.

Ami pedig a legrosszabb benne, hogy nem számolsz az így bevitt extra kalóriákkal, holott a nap végére nagyon könnyedén kitehetnek akár 200-300 kalóriát, ha nem többet.

 

Az italok korlátlan fogyasztása

Bár már egyre többet ügyelnek az italok kalóriatartalmára, sokan még mindig úgy vélik, ami folyékony, az nem számít étkezésnek, és nem is hizlal. Ez súlyos tévedés!

Rengetegen megnyitják a napjukat egy 3-4 decis tejeskávéval, amit extraként jól megpakolnak cukorral, mézzel, vagy tejszínhabbal. Esetleg ugyanezt elfogyasztják délután is, a jól megérdemelt napi édesség mellé.

Arra nem gondolnak, hogy egy ilyen finomság 300-400 kalóriát is kitehet önmagában! Persze lehet diétás, kalóriacsökkentett változatot készíteni, ami nyilván sokkal jobb választás hosszútávon.

Mindennek van alternatívája, a lényeg, hogy az italok kalóriatartalmával is számolni kell.

A gyümölcslevek deciliterjében is 40-50 kalória van legalább, és akkor még szót sem ejtettünk az alkoholról, vagy a cukros üdítőkről. Ha fogyni szeretnél, muszáj ezeket is figyelembe venned, ugyanis minden nap, akár egy komplett főétkezésnyi kalóriát bevihetsz általuk a szervezetedbe.

Kiegyensúlyozatlan napirend

Ez a legrosszabb, és sajnos a legáltalánosabb probléma, ami manapság érinti az embereket. Sokaknak nincs jól kiismerhető napirendje, ezért általában este, későn fogyasztják el napi kalória bevitelük túlnyomó részét.

Ugyan mostanság már közismert ez a gond, sokan mégsem változtatnak rajta, pedig az évek folyamán az egészségtelen, megterhelő szokás fokozatos rápakolja az emberre a pluszkilókat. Mi a megoldás?

A dobozolás.

Úgy tűnhet, időigényes és macerás, de a speciális dobozoknak köszönhetően akár egy, több rekeszes változatban elférhet a komplett napi étkezésed. Reggel csak kiveszed a hűtőből, és mivel elfér a táskádban, bárhol és bármikor elfogyaszthatod belőle az aktuális fogást.

Így este sem kell a vacsora elkészítésével bajlódnod – helyette összerakhatod a következő napi, egészséges menüdet.

A makró tápanyagok helytelen párosítása

Sokan nem táplálkoznak alapvetően rosszul, csak rosszkor és rosszat esznek. Mit is jelent ez? Nem jó ötlet egy tortaszeletet vacsorára enni, akkor sem, ha az reform étel, és lassú felszívódású szénhidrátokra épít.

Ellenben kiváló választás reggelire, és egyeseknél ideális lehet uzsonnára, illetve tízóraira is.

Nincs baj a szénhidrátban viszonylag gazdag burgonyával sem, csak akkor, ha zsírban sütjük, és emellé még fehérjét is társítunk mellé (ami igazán jellemző a magyar étkezési szokásokra).

Nem kell táplálkozási szakértőnek lenned ahhoz, hogy ezeket a fontos tudnivalókat elsajátítsd, de ha nagyon nehezen akar megindulni a fogyás, akkor kicsit érdemes utánajárnod az alapszabályoknak.

Még jobb, ha van módod hozzáértő személlyel egyeztetni, hiszen egyáltalán nem vagyunk egyformák.

Emellett lehet rejtett, idáig fel nem fedezett betegséged, problémád is, ami miatt megint csak másként kell étkezned, mint a csupán fogyni vágyó társaidnak.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!