5 meglepő szokás, ami tönkreteszi a diétádat

Írta: ,

Naponta több tucat tanáccsal szembesülünk az egészséges életmódot illetően, melyek között nem mindig könnyű eligazodni. Előfordul, hogy a diéta során úgy gondoljuk, mindent jól csinálunk, miközben észrevétlenül olyan hibákat ejtünk, melyek komolyan szabotálhatják a fogyókúránkat. Íme néhány hétköznapi szokás, amely megakadályozhatja, hogy elérd a vágyott alakot!

1/5 Nem eszel szénhidrátot

Általános hiba, amit a diétázók többsége elkövet, hogy hosszú távon is fenntartható megoldások helyett rövid távban gondolkodunk. Lehet szénhidrátmentes diétát folytatni egy hónapig, de mi lesz utána? Bár ez a módszer rövid távon valóban fogyást eredményezhet, hosszú távon számos kellemetlen mellékhatással járhat, melynek következtében a legtöbben általában visszatérnek hagyományos étrendjükhöz. A fogyás titkát az életmódváltásban kell keresni, melynek fontos része a sokszínű, kiegyensúlyozott táplálkozás, amihez a megfelelő mennyiségű szénhidrátbevitel is hozzátartozik. Azzal, hogy teljesen megvonod magadtól a szénhidrátokat, csak azt éred el, hogy fáradékony és rosszkedvű leszel, melynek következtében megemelkedik az étvágyad is. Nem mindegy persze, hogy milyen szénhidrátot fogyasztasz! Az összetett szénhidrátok előnye, hogy lebontásuk időt vesz igénybe, így megelőzhetőek a hirtelen jött falásrohamok.

Azt eszed, amit a barátaid Kép forrása: luisabrimble.com

2/5 Azt eszed, amit a barátaid

A barátok és családtagok komoly befolyással lehetnek étkezési szokásainkra – ha körülöttünk mindenki sokat eszik, mi is hajlamosabbak vagyunk nagyobb adagokat fogyasztani. A hatást azonban egyéb körülmények is befolyásolhatják.

A Journal of Consumer Research című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik szemtanúi voltak, amint vékony ismerőseik is édességet fogyasztanak, kétszer annyit ettek a csokiból, mint azok, akik teltkarcsú hölgyeket figyeltek meg étkezéseik alatt. Ilyenkor általában arra gondolunk: „Ő sokat eszik, mégis vékony marad, akkor én miért ne tehetném ugyanezt?” Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy nem vagyunk egyformák, valamint csak azért, mert valaki épp megevett egy fél zacskó chipset, nem jelenti azt, hogy a nap többi részében nem salátával tölti meg a tányérját.

3/5 Nem alszol eleget

Bár úgy tűnhet az alvás nem játszik komolyabb szerepet a diétád során, tanulmányok szerint valójában a megfelelő mennyiségű és minőségű éjszakai pihenés nélkülözhetetlen az egészséges testsúly fenntartásához.

A Cornell Medical College professzorainak 2015-ben bemutatott tanulmánya szerint a szükségesnél mindössze 30 percnyivel kevesebb alvás hetente jelentősen megemelheti az elhízás és a cukorbetegség kockázatát.

A kutatások szerint a kialvatlan emberek jóval többet esznek a nap folyamán, mint azok, akik kipihenten ébrednek reggelente.

Állva, vagy menet közben ebédelsz Kép forrása: refinery29.com

4/5 Állva, vagy menet közben ebédelsz

Megint késésben vagy, ezért megpróbálsz spórolni magadnak néhány extra percet azzal, hogy menet közben fogyasztod el az reggelidet, netán az asztalodnál, munka közben ebédelsz meg? Akkor elképzelhető, hogy éppen a nagy sietség teszi tönkre a diétádat!

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint alacsonyabb kalóriabevitel figyelhető meg azoknál, akik lassan esznek. Amikor távol a számítógéptől, nyugodt körülmények között ebédelünk, hajlamosabbak vagyunk lassabban enni, és jobban odafigyelni arra, ami épp a tányérunkon van. Ezzel ellentétben, amikor menet közben próbáljuk elfogyasztani az ebédünket, gyorsan és figyelmetlenül táplálkozunk, emellett nagyobb a valószínűsége annak, hogy egészségtelen nassolnivalókat is magunkhoz veszünk.

Bort iszol a vacsora mellé Kép forrása: blog.freepeople.com

5/5 Bort iszol a vacsora mellé

Bár a vörösbor kis mennyiségben jó hatással lehet a szervezetünkre a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően, ebben az esetben is igaz a mondás, mely szerint „jóból is megárt a sok”.

Az alkohol amellett, hogy növeli az elfogyasztott kalóriamennyiséget, erős étvágynövelő hatással bír. A diéta során tehát sose feledkezz el arról, hogy az alkoholos italok ugyancsak hozzájárulhatnak az elhízáshoz.

Egy pohár bor például gyakran ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint egy kis tányér csokoládéfagylalt!