5 gyakori életmódtanács, ami valójában árt

Írta: ,

Könnyű eltévedni a táplálkozási és edzéstippek erdejében, hiszen ma már gyakorlatilag bárki bármit közzétehet. Csokorba szedtük azokat a sűrűn hangoztatott elképzeléseket, amelyektől akár bajod is lehet…

„Kardiózz mindennap sokat!”

1/5 „Kardiózz mindennap sokat!”

Húsz perc súlyzózás sokkal hasznosabb lehet számodra, mint egyórányi taposás az elliptikus tréneren.

Legyen tehát olyan edzésterved, amiben ezt figyelembe veszed! A túlzásba vitt kardióval sajnos elérheted, hogy a tested streszhatásként érzékelje a mozgást, és emiatt megnövelje a kortizolszintet.

A folyamat hosszú távon inzulinrezisztenciát eredményezhet, mivel az agyad arra ad ki utasítást, hogy az energiaraktárakat azonnali felhasználásra égesse el.

Az izmaid visszafejlődhetnek, az ízületeidet pedig aránytalanul nagy terhelésnek teszed ki.

Arról nem is beszélve, hogy az állandó kardiózás egyhangúsága a lelkedet is megviseli

„Szedj zsírégető pirulát!”

2/5 „Szedj zsírégető pirulát!”

Lépten-nyomon találkozhatsz olyan szerek reklámjaival, amelyek játszi könnyedséggel ígérnek fogyást: legtöbbjüket egyenesen úgy hirdetik, hogy az életmódodon semmit sem kell a szedés mellett változtatni.

Az emberi anyagcsere azonban nem úgy működik, hogy holmi tabletta napok alatt több kiló leadására tud parancsot adni.

Olyan készítmények valóban léteznek, amelyek kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres mozgás mellett néhány százalékkal javíthatják az anyagcseréd teljesítményét jelző metabolikus rátát, ám ezek sem olvasztják le rólad a kilókat, amíg a tévé előtt ülve chips-et eszel.

„Kínozd magad, mielőtt jelenésed van!”

3/5 „Kínozd magad, mielőtt jelenésed van!”

A meseszép ruhád csak arra vár, hogy a tökéletes formádra simuljon egy nagy esemény napján?

Ilyen esetben hajlamos lehetsz villámdiétába vagy pánikszerű edzésbe fogni a mielőbbi eredmény kedvéért, ám ha nem ésszel cselekszel, akár ellenkező hatást is elérhetsz.

Fontos, hogy minden héten tarts egy-két „gyúrásmentes” napot, amikor legfeljebb csak sétálsz mozgás gyanánt, illetve ne vidd a kalóriabeviteled az alapanyagcsere értéke alá.

A spártai szigorral ugyanis lelassíthatod az anyagcserédet, amivel gátolod a zsírégetés és az izomépítés mechanizmusát, tehát jobb alakod semmiképpen sem lesz.

A koplalás miatti hirtelen vízveszteség hiába tölt el örömmel, ha a kilók úgyis szinte rögtön automatikusan visszajönnek!

„Kerüld el a zsírt!”

4/5 „Kerüld el a zsírt!”

A zsírok a fehérjékkel és a szénhidrátokkal egyetemben létfontosságú tápanyagoknak számítanak.

Lehetetlenség teljes mértékben kiiktatnod őket az étrendedből, és erre igazából semmi szükség.

A zsírban oldódó vitaminok ugyanis nem tudnak megfelelően felszívódni, továbbá a hormonháztartásod is összeomolhat, amennyiben ésszerűtlenül csekély mennyiségre szorítkozol.

A legjobb, amit a szervezeteddel tehetsz, hogy a telített és a transzzsírok helyett inkább egyszeresen vagy többszörösen telítetlen fajtát választasz, s ezen belül is odafigyelsz a szív- és érrendszer, továbbá az idegrendszer számára nélkülözhetetlen omega-3-ak bevitelére.

A halételek, az avokádó, a magvak és az olívaolaj például rengeteget segítenek benne.

„Igyál sportitalt a feltöltődésért!”

5/5 „Igyál sportitalt a feltöltődésért!”

Semmilyen tudományos kutatás nem bizonyítja, hogy jelenleg forgalomban lenne olyan energia- vagy sportital, amely valóban jótékonyan befolyásolja a tested elektrolit-háztartását.

A cukorral és mesterséges anyagokkal telezsúfolt löttyök reklámja hiába csábít, a sima víz kortyolása sokkal egészségesebb számodra. Extrém sportterhelés – például maratoni futás – mellett elképzelhető, hogy az édesítetlen kókuszvíz javít valamelyest az anyagcseréden, ám egyelőre az is kimutatásra vár, hogy ez valóban így lenne.

Ahelyett tehát, hogy mindenféle jól hangzó összetevővel dúsított, élénk színű italt töltenél magadba, szorítkozz inkább szénsavmentes ásványvízre vagy cukrozatlan teára!

Ha eszedbe jut még olyan életmódtipp az említetteken kívül, amelyik biztosan nem vezet jóra, ne tartsd magadban!