5 gyakori életmódtanács, ami valójában árt

Sándor Alexandra
Írta: ,

Könnyű eltévedni a táplálkozási és edzéstippek erdejében, hiszen ma már gyakorlatilag bárki bármit közzétehet. Csokorba szedtük azokat a sűrűn hangoztatott elképzeléseket, amelyektől akár bajod is lehet…

„Kardiózz mindennap sokat!”

Húsz perc súlyzózás sokkal hasznosabb lehet számodra, mint egyórányi taposás az elliptikus tréneren.

Legyen tehát olyan edzésterved, amiben ezt figyelembe veszed! A túlzásba vitt kardióval sajnos elérheted, hogy a tested streszhatásként érzékelje a mozgást, és emiatt megnövelje a kortizolszintet.

A folyamat hosszú távon inzulinrezisztenciát eredményezhet, mivel az agyad arra ad ki utasítást, hogy az energiaraktárakat azonnali felhasználásra égesse el.

Az izmaid visszafejlődhetnek, az ízületeidet pedig aránytalanul nagy terhelésnek teszed ki.

Arról nem is beszélve, hogy az állandó kardiózás egyhangúsága a lelkedet is megviseli

„Szedj zsírégető pirulát!”

Lépten-nyomon találkozhatsz olyan szerek reklámjaival, amelyek játszi könnyedséggel ígérnek fogyást: legtöbbjüket egyenesen úgy hirdetik, hogy az életmódodon semmit sem kell a szedés mellett változtatni.

Az emberi anyagcsere azonban nem úgy működik, hogy holmi tabletta napok alatt több kiló leadására tud parancsot adni.

Olyan készítmények valóban léteznek, amelyek kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres mozgás mellett néhány százalékkal javíthatják az anyagcseréd teljesítményét jelző metabolikus rátát, ám ezek sem olvasztják le rólad a kilókat, amíg a tévé előtt ülve chips-et eszel.