5 egészséges és diétás vacsora 1000 forint alatt

Írta: ,

Te is hajlamos lehetsz rá, hogy az anyagiak miatt inkább lemondj az egészséges vacsorákról, pedig az alábbiak is megmutatják, hogy nem muszáj sokat költened egy-egy ínycsiklandó fogásért. Ezeknek a diétás és egészséges vacsoráknak adagja ugyanis kevesebb, mint 1000 forintba kerül!

Diétás körözött extrudált kenyérrel Kép forrása: thefoodieandthefix.com

1/5 Diétás körözött extrudált kenyérrel

Az extrudált kenyér nagyon jó barátod lehet, ha diétás és olcsó vacsorára vágysz, egy szeletben ugyanis csak kb. 17-20 kcal van. Emiatt nyugodtan ropogtathatod vacsorára akár mártogatóssal, akár sovány sonkával és zöldségekkel.

Készíthetsz hozzá diétás körözöttet is, ami ugyancsak tökéletes vacsorára. Utóbbihoz zsírszegény túrót, vagy cottage cheeset keverj el kevés sóval, őrölt paprikával és apróra vágott újhagymával, vagy snidlinggel.

Annyi zsírszegény tejfölt adj hozzá, amíg szép krémes állagot nem kapsz! Friss retekkel ínycsiklandó és olcsó diétás vacsora!

Friss idénysaláták Kép forrása: greenkitchenstories.com

2/5 Friss idénysaláták

Bármit is választasz a nap utolsó étkezéseként, az biztos, hogy a különféle idényzöldségekre építő salátákkal egyszerűen nem foghatsz mellé. Ezeket a zöldségeket kedvező áron szerezheted be, és kedved szerint variálhatod őket.

Ha nincs időd az aprításra, szeletelgetésre, akkor vehetsz előre zacskózott salátát, aminek az egységára ugyan drágább, de egyszerre úgyis csak keveset fogyasztasz belőle, nincs értelme a nagy kiszerelésnek.

Saláta-ügyben az időhiány azért sem lehet kifogás, mert a legtöbb dresszingből készíthetsz nagyobb adagot, és tárolhatod a hűtődben. Így a vacsora összedobásánál csak elkevered a friss salátával, esetleg főzöl mellé tojást, felkockázol kevés sonkát, vagy bontasz egy konzerv (saját lében eltett) tonhalat, és már el is készültél.

Grillezett hús salátával Kép forrása: halfbakedharvest.com

3/5 Grillezett hús salátával

A saláták következő szintje az, amikor valamilyen sovány húst készítesz vacsorára. Ez már némileg több időt igényel, és a kalóriákat is megdobja az előző példához képest, de még így is tökéletes választás.

És hogyan teheted mindig izgalmassá ezt a fogást? Rengeteget számít, hogy roston sütöd, grillezed, főzöd, vagy alufóliában, sütőzacskóban készíted el a húst. A végtelenségig variálhatod az ízeket a fűszereknek, pácoknak köszönhetően, és persze az alapanyagnak sem kell mindig ugyanannak lennie.

Létezik élet a csirkemellen túl, pl. ott a bőr nélküli comb, a hekk, vagy a halfilé. Ráadásul a saláta szintén változatos lehet, hiszen nem csak friss zöldségekkel dolgozhatsz, párolhatsz zöldbabot, karfiolt, vagy akár brokkolit.

Forró zöldségleves Kép forrása: naturallyella.com

4/5 Forró zöldségleves

Előfordulhat, hogy vacsorára valami forróra vágysz, de a diétádat nem szeretnéd felrúgni: ilyenkor a legjobb választás valamilyen zöldségleves. Akkor jársz a legjobban, ha készítesz egy nagyobb adag alaplevet, amit kisebb dobozokban lefagyasztasz, így bármikor előveheted a mélyhűtődből, és akkor sem fogsz elcsábulni, ha későn érsz haza.

Az alaplét olvaszd fel a tűzhelyen, majd főzz benne ízlésednek megfelelően zöldségeket (választhatsz frisset, vagy mélyhűtöttet egyaránt), esetleg sovány húst! Fontos, hogy ezt a levest ne sűrítsd semmivel, hagyd, hogy az ízek dolgozzanak! Ha kedveled tészta nélkül, az a legjobb, de kipróbálhatod a NoCarb Noodle-t, ami ugyan nem túl olcsó, de az 1000 forintos keretbe még így is bőségesen belefér.

Töltött zöldségek Kép forrása: forkknifeswoon.com

5/5 Töltött zöldségek

Végül, de nem utolsó sorban ismét itt egy isteni, diétás fogás, amit olcsón kihozhatsz a konyhapénzből. Ráadásul garantáltan jól fogsz lakni vele!

A célra bármilyen keményebb húsú/héjú zöldség megfelel, pl. cukkini, padlizsán, gomba, vagy éppen paprika. A zöldségek belsejét távolítsd el, és mindig úgy állítsd őket a tepsibe, hogy ne tudjanak elgurulni. Serpenyőben kevés hagymát dinsztelj meg, majd adj hozzá sovány darált húst.

Ízesítsd, majd zsírszegény tejszínnel, vagy paradicsompürével engedd fel – attól függően, éppen mit kívánsz! A sűrű tölteléket kanalazd a zöldségek belsejébe, majd süsd őket készre a sütődben (leheletnyi sajtot is szórhatsz rájuk). Fontos: a vastagabb zöldségeket elő kell főznöd, vagy párolnod, különben csak nagyon lassan készülnek el!