5 „diétás” ételfajta, ami gyarapítja a zsírpárnákat

Írta: ,

A diétás ételeknek akkora piaca van, hogy ha valaki a tegnapelőtti, kétes kinézetű ételmaradékot valami karcsúságot ígérő jelzővel bocsátaná áruba, biztosan hamar találna rá vásárlót – aki még örülne is, hogy ennyire okosan választott. A következő infók birtokában viszont te már nem leszel palimadár a boltban.

Gluténmentes falatok

1/5 Gluténmentes falatok

Valahol ott kezdődik a gluténmentes ételek köré gyártott kerettörténet, hogy az ősember nem evett gabonaféléket, tehát bizonyára nekünk, maiaknak sem egészséges – de ezt a teóriát követve nyugodtan alhatnál a szabad ég alatt, vagy elvégezhetnéd egy fa tövében a dolgodat.

Felmérések szerint a glutént elkerülők csaknem egyharmada soha, semmilyen kellemetlenséget nem tapasztalt a gabonaevéssel kapcsolatban, csupán fogyni szeretne ezáltal.

A többieknél pedig genetikai tényezők, esetleg a finomított liszt korábban túlzott bevitele járult hozzá az emésztőrendszeri tünetekhez.

Mivel a gabona kincset érő fehérjét, rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat rejt, semmiképpen sem tanácsos „csak úgy” kiiktatnod.

Főleg úgy nem, hogy simán megeszed a harmadik muffint is ebéd után, ha egyszer gluténmentes

Kis kiszerelésű nasik

2/5 Kis kiszerelésű nasik

A családi csomagolású chips már nem fér bele, hiszen le szeretnél adni néhány kilót, az apróbb kiszereléssel azonban semmi gond?

Ez a taktika hosszú távon nem vezet jóra, elvégre a néhány grammos csomagokat hajlamos lehetsz bele sem számítani a napi bevitelbe – holott az összetételét szemügyre véve meglepetés érhet.

A pici csokikkal, kekszekkel és sós rágcsákkal az a fő gond, hogy „üres” kalóriákkal, haszontalan anyagokkal bombázod a szervezetedet, ráadásul egy nap több is lecsúszhat belőlük, hogy kihúzd két igazán diétás főétkezés között.

Ha a nasik rabja lettél, szemléletváltással tudsz magadon segíteni.

Alakíts ki olyan étrendet, amelyben a kalóriák, a fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok és a rostok arányát szem előtt tartva egyáltalán nem kell éhezned.

Iktass be napi ötszöri étkezést, s ha mégis korog a gyomrod, legyen nálad alma, répa, narancs, banán vagy másfajta egészséges „snack”!

Muffin

3/5 Muffin

Említettük már ezt a „gonosz” kis süteményt a gluténmentes őrület kapcsán.

Titka, hogy rengetegféleképpen el lehet készíteni, s egy-két diétásnak hangzó összetevő segítségével máris fogyókúra-barátnak tűnik.

És úgy egyáltalán, miért kellene egészségesnek lennie annak, ami ilyen picike?

A méret azonban ne tévesszen meg: amerikai Costco nagykereskedelmi áruház pékségének legendás dupla csokis muffinja egyáltalán nem tűnik nagynak, mégis 690 kalóriát, 38 g zsírt és 48 g cukrot tartalmaz.

Az energiamennyiség nagyjából annyi, mint amennyit egy főétkezésnek kellene nyújtania, a többi értékről pedig ne is beszéljünk, mert katasztrófa.

Persze, egy-egy muffintól még senki sem hízott meg, ám tisztában kell lenned vele: hiába teljes kiőrlésű, csökkentett szénhidráttartalmú vagy gyümölcsös, ami megtetszik, mégiscsak sütemény.

Gyümölcspép

4/5 Gyümölcspép

A smoothie-k mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek a bébiétel módjára elkészített darabos-pürés ínyencségek, amelyeknek előnye, hogy az evés élményét nyújtják – látszólag elenyésző tápérték mellett.

Noha mi a gyümölcsök természetes cukortartalmát nem tartjuk a diéta ellenségének, hiszen azt teljesen máshogy dolgozza fel a szervezet, mint a finomított cukrot vagy a mesterséges édesítőszert, a készen vásárolt változatokkal igen nagy gond lehet.

Sőt, az otthon elkészíthető recepteknél is fogj gyanút, amennyiben az összetevők listáján gyümölcsön kívül bármi más szerepel.

A legjobb, ha a boltban egyáltalán nem is veszel ilyet, csak magadnak pürésítesz friss vagy mirelit alapanyag segítségével.

A gyümölcsök természetes édes íze mellé sem stevia, sem méz nem szükséges – főleg kukoricaszirup nem, ami rendkívül gyakran kerül a különböző levekbe.

Zsírszegény vagy zsírmentes termék

5/5 Zsírszegény vagy zsírmentes termék

A „light” jelző legelőször csökkentett zsírtartalmat jelölt, ám ilyenkor mindig nagy kérdés, hogy mihez képest és mennyire csökkentettet.

Nézzük például a mogyoróvajat, ami a hazai konyhákban is egyre gyakoribb vendég: a „diétás” fajta két evőkanálnyi adagja 187 kalóriát, 12 g zsírt és 3 g cukrot rejt, míg a hagyományos változat 188 kalóriát, 16 g zsírt és 2 g cukrot.

Ha sózott típusról van szó, akkor még az is lehet, hogy ezzel a mennyiséggel túlléped a napi ajánlott maximum ötgrammos nátriumbevitelt.

A gyümölcsjoghurtok és az édességek ugyancsak becsapósak, hiszen előfordulhat, hogy a visszafogott zsírtartalomért cserébe elképesztő szénhidrátmennyiséggel kell fizetned. 

A tanulság, hogy mindig figyeld a címkét – ne csak a „light” termékeknél!