4 fűszer, ami segít a fogyásban

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A fűszerekre sokan még mindig csak egyszerű ízesítőként tekintenek, nem tulajdonítanak nekik jótékony, gyógyító hatásokat. Ennek ellenére a legtöbb fűszer célzottan is alkalmazható, például az anyagcsere felpörgetésére.

Hogyan segítheted a fogyást?

Akadnak olyan fűszerek, amik a gyomorban vérbőséget okoznak, ezáltal felpörgetik az emésztést.

Ebből kifolyólag egyértelműen segítik, hogy a bevitt táplálék minél előbb áthaladjon a tápcsatornán, tehát a szervet gyorsan hasznosíthassa, illetve kiüríthesse a felesleget.

A kutatások szerint bizonyos fűszerek a salakanyagok kiürülését is támogatják, sőt, akadnak olyanok is, amik a zsírbontásért felelősek.

A fűszeres ételek előbb elérik, hogy a jóllakottság érzése kialakuljon, tehát nem csak a szervezetben hasznosulva segítenek, hanem ahhoz is hozzájárulnak, hogy kevesebbet együnk.

Persze, nem várhatsz csodát csak ettől a praktikától, de kétségtelen, hogy a fűszerezés hasznossága mellett segíti a változatos és élvezetes étkezést.

Chili

Az egyik legismertebb fűszer, amelyik köztudottan serkenti az anyagcserét a chili, illetve a számtalan paprikafaj összes csípős változata.

A csípősség érzéséért a kapszaicin tartalom felelős, ami ingerli a szervezetben levő fájdalom és hő érzékelésért felelős idegvégződéseket.

Az őrölt fűszerpaprika a magyar konyhában sem éppen ismeretlen fűszer, de a friss chili, vagy a chiliszósz hatékonyabban tud hozzájárulni a fogyáshoz, amennyiben az anyagcsere gyorsítása a cél.

Ez főleg a magasabb kapszaicin tartalomnak köszönhető, de ha nem bírod a nagyon csípős ételeket, akkor maradhatsz a hagyományosabb és visszafogottabb fűszerezésnél, a mértéktartó paprikázás is több a semminél.

A chili fogyasztása során a szervezet energiát használ fel, olvasztja a zsírsejteket, ráadásul át is melegít, úgyhogy télen tökéletes választás.