4 fontos teendő, hogy ne csak elérd, meg is tartsd az álom-alakodat

Írta: ,

Sokan úgy vélik, egyáltalán nem könnyű fogyni, de akik nagyobb feleslegtől szabadultak meg, általában azt vallják, az igazán nagy feladat az elért súly megtartása. Milyen szempontokra érdemes ügyelned, ha végre a te mérleged is annyit mutat, amennyire mindig is vágytál?

Ne éhezz soha! Kép forrása: deliciouslyella.com

1/4 Ne éhezz soha!

A rendszeres étkezés alapvető, nem csak a diéta alatt, hanem utána is.

Sajnos sokan még manapság is úgy fogynak, hogy kihagynak néhány étkezést, de míg ez a súlyvesztés során ideiglenesen eredményt hozhat, addig hosszútávon nem működik.

Ez tehát azt jelenti, hogy semmiképpen sem hagyhatod ki az étkezéseket.

Ennek két fontos oka van: első, hogy nem éhezteted ki magadat, tehát nem fordulhat elő, hogy mire a hűtő elé kerülsz, maradéktalanul kifosztod annak a tartalmát.

A másik ok, hogy mivel a vacsorára elfogyasztott ételtől hízhatsz a legkönnyebben, ha egész nap koplalsz, éppen este fogsz alaposan bekajálni.

Tény, hogy manapság nincs mindenkinek ideje a dobozolós technikára (bár ezzel valóban borítékolhatod a sikert), arra feltétlenül ügyelj, hogy legalább a napi három étkezésed meglegyen!

Ha emellé még némi egészséges nasi is lecsúszik, akkor sokat tettél az egészségedért.

Próbálj ki új főzési praktikákat! Kép forrása: marleyspoon.com

2/4 Próbálj ki új főzési praktikákat!

Sokkal könnyebb kalóriákat spórolni a főzés során, mint hinnéd! Sajnos a magyar konyha tipikusan zsíros, nehéz, húsos és zsíros ételekre épít, de ami még rosszabb, mindezekhez szénhidrátot is társít.

Természetesen – a mai divatos utálat ellenére – szénhidrátra igenis szüksége van a szervezetünknek, de nem finomított formában, és nem zsír társaságában, mert úgy valóban vészesen hizlaló kombinációval számolhatsz.

Már akkor is fogyni kezdhetsz, illetve könnyebben tarthatod a súlyodat, ha nem eszel kenyeret, pogácsát a főzelékek, levesek mellé, illetve a burgonyát csak ritkán társítod hús mellé (akkor sem az olajban sült változatot).

Kalóriát spórolhatsz azzal is, ha olaj-sprayt használsz, ha a sovány húsokat részesíted előnyben, ha elhagyod a rántást és a habarást (helyette ott a rizsliszt és a keményítő).

Fedezz fel egészséges, tápláló nasikat! Kép forrása: thekitchenmccabe.com

3/4 Fedezz fel egészséges, tápláló nasikat!

Sokan nem annyira a főétkezésektől, mint a nassolnivalóktól híznak, főleg akkor, ha a főzési technikájukat már megreformálták.

Te is ebben a cipőben jársz? Ne aggódj, nem kell lemondanod a nassolnivalókról, de az tény, hogy nem ehetsz akármilyen édességet.

Illetve ehetsz, de legfeljebb heti egy alkalommal, akkor sem mértéktelenül, hiszen súlytartás esetén szó sincs arról, hogy sosem „bűnözhetsz”.

A hét többi napján pedig ott vannak a lassú felszívódású szénhidrátok, a gyümölcsök és a magas, 80-90%-os étcsokoládék.

Fontos, hogy nem csak azok az édességek jók, amiknek szinte nincs szénhidráttartalmuk! Sőt, ezek gyakran nem enyhítik igazán a nassolás iránti vágyat, ráadásul elkészítésük során (pl. egy minimális szénhidráttartalmú liszt esetében) annyi hozzávaló kerül melléjük, hogy a végeredmény minden lesz, csak diétás nem.

 

Találd meg az egyensúlyt! Kép forrása: hu.pinterest.com

4/4 Találd meg az egyensúlyt!

Súlytartás során meg kell találnod az arany középutat, avagy az egyensúlyt a mozgás és az étkezés között. Szerencsére nagyon egyszerű a dolgod: amennyiben új praktikát próbálsz ki, rendszeresebben állj mérlegre, hetente többször is!

Nem kell ezt a szokást állandósítani, nem muszáj folyton a mérleget figyelni, de akkor igen, ha valamin változtattál.

Záros időn belül kiderülhet, elegendő-e az edzés mennyisége, vagy éppen túllőttél a célon, esetleg kevesebbet eszel a kelleténél. A későbbiek során bőven elegendő a ruháidat figyelned.

Ha szorítani kezdenek, ideje kicsit jobban odafigyelni, míg ha lötyögnek, egész biztos lehetsz benne, hogy tovább csökkent a testsúlyod.

Így azt is elkerülheted, hogy az esetleges izomépítés miatt növekvő súlyod befolyásolja a véleményedet, hiszen nyilván mást mutat a mérleg egy súlyokkal dolgozó, és egy kardió edzéseket folytató ember számára.