Zserbó recept, ahogy a legfinomabb! (Gerbeaud szelet)

bien.hu
Írta: ,
Zserbó recept, ahogy a legfinomabb! (Gerbeaud szelet)
Ez a hagyományos magyar sütemény képes igazán ünnepi hangulatot teremteni. Ha még nincs ötleted, milyen édes falatokkal kedveskedj az ünnepi asztalon, akkor itt az alkalom, lepd meg szeretteidet zserbóval!

Hozzávalók 1 tepsi zserbóhoz:

A tésztához:

35 dkg liszt
4 dkg porcukor
1 tojássárgája
20 dkg vaj
1 dkg élesztő
1 dl tej
2 g sütőpor

A töltelékhez:

15 dkg darált dió
10 dkg cukor
20 dkg baracklekvár
1 citrom reszelt héja
vaníliás cukor

A csokoládé bevonathoz:

2 tábla étcsokoládé (kb. 20 dkg)

Elkészítés:

1. Langyosra melegítjük a tejet, hozzákeverünk 2 teáskanál cukrot és beletesszük az élesztőt. Hagyjuk felfutni.

2. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a sütőport és egy csipet sót. Kézzel az egészet jól összedolgozzuk.

3. Amikor összeálló, homogén tésztává gyúrtuk, a tésztát 3 egyenlő részre vágjuk. A lapokat kinyújtjuk tepsink méretére ( ez általában 35x25 cm). Figyeljünk, hogy a tészta ne legyen túl nagy, inkább legyen kisebb, mert még kelni fog.

4. A töltelék hozzávalóit keverjük össze egy nagy tálban. Terítsük az egyik lapot a tepsi aljába. Kenjük meg lekvárral, hintsük meg a diós keverékkel. Helyezzük rá a második lapot, ezt is kenjük meg lekvárral és szórjuk meg dióval.

5. Borítsuk le a harmadik lappal úgy, hogy mindenhol fedjen. Hagyjuk kelni szobahőmérsékleten még egy órát. Sütés előtt szurkáljuk meg a tészta tetejét egy villával.

6. 180 C-fokon addig sütjük, míg a teteje egyenletes világospiros lesz (kb. 15 perc). A megsült tésztát hagyjuk kihűlni. Alacsony lángon felolvasztjuk a csokoládét, folyamatos kevergetés mellett, majd a tészta tetejére öntsük. Hagyjuk a mázat megdermedni.

7. Szeleteljük téglalap vagy rombusz formára. Jó étvágyat kívánunk!