Zserbó – barna cukorral

Írta: ,

Ki ne ismerné ezt a klasszikus magyar édességet? Talán te is a szádban érzed a régi korok zserbóját, azt az ízt, amilyet csak anyukád, vagy a nagymamád tudott sütni.

Sajnos a zserbónak igen magas a kalóriatartalma. A dió és a jó kis baracklekvár „kötelező” bele. Csak a cukorral tudok picit csínján bánni, kevesebbet, és azt is barnát használni belőle. De a zserbó íze így is tökéletes.

Az eredeti zserbó egy híres magyar cukrász mester, bizonyos Gerbeaud Emil nevéhez fűződik. Kugler Henrik utódaként vitte tovább a híres cukrászatot. Kuglerről is elneveztek egy sütit, ezt József Attila énekelte meg első versében.

A budapesti Vörösmarty-téren álló „Zserbó” nevű cukrászda ma is kedvelt találkozóhely.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg barna cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kis doboz 12%-os tejföl
  • 1 dkg sütőpor
  • ½ citrom lereszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 dkg baracklekvár (legalább 50 % gyümölcstartalommal)

A tetejére:

  • 10 dkg étcsoki
  • 1 evőkanál étolaj
  • néhány csepp rumaroma

Elkészítés:

A tésztához valókat összegyúrjuk egy nagy tálban.

Összekeverjük a diós töltelékhez valókat.

A tésztából öt lapot nyújtunk. Az első lapot sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Rákenjük a baracklekvár 1/3-át, majd megszórjuk a barna cukros darált dió 1/3-ával. Rátesszük a második tésztalapot. Megkenjük lekvárral, rá a diótöltelék, majd a harmadik lap, lekvár és dió. A negyedik lapra is ráterítjük a tölteléket. A rétegezést az ötödik lappal zárjuk. 

Az utolsó tésztalap tetejét villával megszurkáljuk.

1 órácskát pihenni hagyjuk a zserbót.

Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, csokimázzal bevonjuk. Egy tálcát helyezünk a süti tetejére, és gyors és határozott mozdulattal megfordítjuk. A szép sima alsó részt vonjuk be csokival. Egy tábla étcsokit 1 evőkanál olajjal gőz fölött felolvasztunk, néhány csepp rumaromával ízesítjük, és szépen, egyenletesen a zserbóra kenjük.

Hagyjuk egy éjszakát pihenni a zserbót, utána szeleteljük. Sokáig elálló süti.