Isteni túrógombóc szedermártásban

Írta: ,

Készítettél már túrógombócot? Hidd el, semmi ördöngösség nincs benne, a végeredmény pedig… Annyira finom, hogy azt nem is lehet szavakba önteni. Ha pedig fokozni akarod az élvezeteket, készíts hozzá egy fantasztikus szedermártást. Meglátod, mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját utána.

Hozzávalók:

A gombóchoz:

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál liszt
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg vaj
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa

A szedermártáshoz:

  • 25 dkg szeder
  • 5 szem édesítő tabletta
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál liszt
  • csipet őrölt fahéj
  • csipet őrölt szegfűszeg
  • kis kanálnyi reszelt citromhéj

Elkészítés:

A túrót áttörjük, hozzákeverjük a tojást és a tejfölt. Összedolgozzuk a búzadarával és a liszttel, valamint a vaníliás cukorral. Icipicit megsózzuk.

Közben vizet forralunk. Ebbe is teszünk egy csipet sót.

Vizes kézzel csinos gombócokat formálunk a túrós masszából, és a forró vízbe tesszük főni.

Nekem ebből a mennyiségből 13 gombóc lett.

Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére, még néhány percig hagyjuk őket főni.

A zsemlemorzsát vajon aranysárgára pirítjuk. A megfőtt túrógombócokat szűrővel a morzsára szedjük. Óvatosan összeforgatjuk.

A szedret annyi vízben, hogy ellepje, odatesszük főni. Ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel, és reszelt citromhéjjal. 

A tejben elkeverjük a lisztet, és besűrítjük vele a mártást.

A túrógombócokat a szedermártással frissen tálaljuk.