Túró Rudi desszert őzgerincben

Írta: ,

Mennyei ez a Túró Rudi őzgerincben. Kalóriaszegényebb változat, úgyhogy a vonalaikra nagyon vigyázók is megengedhetnek egy szeletkét maguknak. Íze gyermekkorunk kedvelt csemegéjét, az igazi túró rudit idézi.

A túró kedvelt alapanyaga a magyar konyhának. Süteményekhez, desszertekhez is gyakran használjuk. Tudtad-e, hogy a magyar túrót rögös túrónak nevezik, és a Kárpát-medencén kívül ilyen túró sehol sem kapható? 

Hozzávalók:

A tésztához:

10 dkg liszt
1 evőkanál holland kakaópor
¼ csomag sütőpor
1 kiskanál barna cukor
1 tojássárgája
2,5 dkg vaj
tej

A töltelékhez:

  • 25 dkg zsírszegény túró
  • 2 egész tojás
  • 1 tojásfehérje (a sárgáját a tésztába tettük)
  • 2 dkg mazsola
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • ½ citrom leve és reszelt héja
  • 1 evőkanál búzadara

+

  • liszt a tészta nyújtásához
  • vaj és liszt a sütőformához
  • 5 dkg étcsoki és 1 kiskanál étolaj a bevonáshoz
  • 2 evőkanál diákcsemege a tetejére

Elkészítés:

A tésztához összekeverjük a lisztet a sütőporral, a barna cukorral, a kakaóporral.

Beletesszük a tojássárgáját, a vajat és annyi tejet, hogy gyúrható masszát kapjunk. Jól összedolgozzuk.

A krémhez a zsírszegény túrót kikeverjük a tojássárgákkal, a vaníliás cukrokkal, a citromlével és reszelt citromhéjjal. Belekeverjük a búzadarát, majd a mazsolát. A tojásfehérjéket kemény habbá verve óvatosan a túrós krémbe dolgozzuk.

A tésztát lisztezett deszkán akkora téglalappá nyújtjuk, hogy az őzgerincformát belülről be tudjuk teríteni, és vissza is tudjuk majd a töltelék tetején hajtani.

Az őzgerincformát vékonyan vajjal kikenjük, leheletnyi liszttel megszórjuk.

A kinyújtott tésztát a formába fektetjük.

Megtöltjük a finom citromos-vaníliás túrókrémmel.

A tésztát visszahajtjuk.

A Túró Rudi sütit előmelegített sütőben 170 fokon kb.40 percig sütjük.

Ha kihűlt, olvasztott csokival bevonjuk. A süti tetejét diákcsemegével díszítjük.

Legalább 2 órát pihentessük a Túró Rudi sütit szeletelés előtt.