Szilveszteri kréker diétázóknak – Ez lesz a kedvenc recepted 2016-ban!

Írta: ,

Számomra ez a kréker tökéletes helyettesítője a chipseknek, tortilláknak és egyéb rettentő módon hizlaló és egészségtelen, bár kétségtelenül függőséget okozó, rajongásig szeretett rágcsálnivalóknak. És ha valaki, én tényleg nagy rajongója voltam ezeknek, szóval elhihetitek nekem, ha azt mondom, ez a recept tényleg tényleg zseniális!

Be kell vallanom, hogy érzésem szerint nekem az átlaghoz képest nem ment túl nehezen a reform étkezésre való átállás. Korábban sem kedveltem a zsíros húsokat, a nehéz ételeket, tésztákat, ahogy nem voltam kifejezetten édességpárti sem. Két ponton éreztem magamban nagyobb ellenállást, az egyik a rendszeres reggeli bevezetése, és úgy egyáltalán a korai (dél előtti) evés ténye, a másik pedig a sós nassolni valók, különös tekintettel a tortilla chips letétele. Az esti film mellé, vagy kártyázás közben, csajokkal való fröccsözéskor... a sós rágcsálnivaló hozzátartozik a feelinghez. Persze alapvetően hozzá lehet szokni, hogy egyszerűen elhagyod ezt, hiszen a film enélkül is izgalmas, és a barátnőkkel is elég jól lehet szórakozni nélküle. De azért én nem szoktam ilyen könnyen belenyugodni a dolgokba, szóval kerestem alternatívát!

A lenti hozzávalókban lehetünk nyugodtan kreatívak. A magok aránya változtatható ízlés szerint, plusz a fűszerezésben is lehet variálni. Most az alapreceptet olvashatjátok, amit szabadon átalakíthattok a saját ízléseteknek megfelelően!

Hozzávalók:

  • 25 g chia mag
  • 25 g útfifű maghéj
  • 30 g szezámmag
  • 15 g napraforgó mag
  • 15 g lenmag
  • 40 g zabliszt (vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
  • 160 g víz
  • 2 csipet Himalaya só

Elkészítés:

  1. Kutyulj össze minden alapanyagot jó alaposan egy tálban, majd tedd félre 10 percre, hogy a chia mag és az útifű megszívhassa magát (és ezáltal a mintegy kocsonyásítva a masszánkat összeálljon az egész).
  2. Egy sütőpapírral vagy szilikonnal bélelt tepsiben kend el egy nedves kanál segítségével a masszát.
  3. Mivel négyzet alakú krékereket akarsz a végén kapni, ezen a ponton rácsozd be a tésztát. Nem kell még elvágni, mert sütés közben úgyis összetapadnak, csak legyen meg a rácsozás, hogy később könnyebb legyen szétszedni.
  4. Ezután süsd a krékereket 175 fokos sütőben 35 percig, majd vedd ki és egy kés, vagy olló segítségével vágd őket négyzet alakúra a korábban ejtett nyomvonal mentén.
  5. Most jöhet újabb 15 percig sütés, hogy igazán ropogós legyen a végeredmény. Fontos, hogy ha nem sütöd elég ideig, nem lesz ropogós, ha pedig ennél magasabb hőfokon próbálkozol, akkor hajlamos kicsit odakapni. Szóval csak türelem!

A kihűlt krékereink napokig elállnak lezárt dobozban. Sósak, ropogósak és tökéletesen illeszkednek a clean étkezésünkbe!