5 isteni sült alma recept – Töltve, szósszal, édesen és sósan

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Bizonyára mindenki ismer sült alma recepteket. A leggyakoribb talán a darált dióval, lekvárral és mézzel töltött változat. Most mi is ajánlunk néhányat. Az alma sokféleképpen variálható: még töltetlenül, egyszerűen csak vajdarabkákkal és cukorral összesütve is nagyon finom. Cikkünkben vaníliaszószt is ajánlunk, amely bármilyen sült alma kiegészítője lehet. A sort egy édes-sós recept zárja.

Fűszeres sült alma

Hozzávalók:

  • 4 piros alma
  • 4 evőkanál lekvár
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet fahéj
  • 10 dkg vaj
  • 1-2 evőkanál mazsola
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • dió a díszítéshez

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra. Az almákat mossuk meg, és távolítsuk el a magházukat. A töltelékhez keverjük össze a fahéjat, a szegfűszeget, a cukrot és a mazsolát. A masszából tegyünk minden sült alma közepébe 1-2 teáskanálnyit. Egy sütőlemezre tegyünk sütőpapírt, és rakjuk rá az almákat. Minden almára helyezzünk egy darabka vajat, és süssük körülbelül 30 percig a sütőben. A kész sült almákat díszítsük diódarabokkal.

Rumos-mazsolás sült alma

Hozzávalók: 

  • 4 alma
  • 4 evőkanál mazsola
  • 4 evőkanál rum
  • 3 dkg vaj
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 5 evőkanál tejszínhab
  • vajdarabkák

Elkészítés:

Először a mazsolát áztassuk be a megadott mennyiségű rumba, és két óra hosszára tegyük félre. Az almák tetejét vágjuk le, és szedjük ki a magházukat. Az alsó részüket úgy vágjuk le, hogy a megmaradó középső rész ne dőljön el. A tetejüket ne dobjuk ki, mert még szükség lesz rájuk. A vajat egy serpenyőben olvasszuk meg, majd szórjuk bele a zabpelyhet és a cukrot. Folyamatos keverés közben a zabpelyhet pirítsuk egy kicsit, amíg a cukor karamellizálódik. Vegyük le a tűzről a masszát, és adjuk hozzá a tejszínhabot.

Végül keverjük bele a rumba áztatott mazsolát. Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával. Állítsuk bele az almákat, majd töltsük meg őket a masszával, és tegyük vissza a tetejüket. Előmelegített, 200 fokos sütőben süssük körülbelül 30 percig az almákat. 

Vaníliaszószos almák

Hozzávalók:

  • 4 alma
  • 12 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • fél csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A tojássárgáját, az egész tojást, a vaníliás cukrot és a megadott cukormennyiség felét keverjük össze turmixgépben 2 dl tejjel. A maradék tejet és cukrot egy közepes méretű főzőedényben forraljuk fel. Keverjük bele a tojásos tejet, és alacsony lángon melegítsük meg, de ne forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és pihentessük 10 percig. Ezután egy finom szűrőn át szűrjük le. Illatosabb lesz a szósz, ha vaníliás cukor helyett igazi vaníliát használunk. Szórjuk a szószba a vaníliamagokat, és hevítsük össze vele. 

A szószt bármelyik recepttel elkészült sült almára ráönthetjük, de egyszerű sült almakarikákra is csorgathatjuk a vaníliaszószt. 

Sült alma gesztenyével

Hozzávalók:

  • fél csomag cukrozatlan gesztenyepüré
  • 5 dkg barna vagy nyírfacukor
  • kevés rum
  • őrölt fahéj
  • 1 vaníliarúd
  • 4 alma
  • citromlé
  • durvára vágott dió
  • vajdarabkák
  • lekvár
  • tejszínhab

Elkészítés:

A gesztenyepürét, a cukrot és a rumot keverjük össze. Ízesítsük fahéjjal és vaníliával. Az almákat mossuk meg, és töröljük szárazra. Vágjuk le a tetejüket, és szedjük ki a magházakat. Csepegtessünk az almákra citromlevet, majd tegyük őket sütőpapírral lefedett sütőlemezre, töltsük meg a gesztenyés masszával és szórjunk a tetejükre durvára vágott diót. Rakjunk rájuk vajdarabkákat, és 180 fokosra előmelegített sütőben süssük körülbelül 30 percig. Nagyobb almákat tovább kell sütni.

A sütés kezdetétől számítva 10 perc múlva tegyünk az almákra a lekvárt, és rakjuk vissza a tetejüket. Tálalás előtt díszítsük tejszínhabbal a sült almákat.

Almás-sajtos nyársak

Hozzávalók:

  • kockákra vágott grillsajt
  • kockákra vágott ropogós almák
  • hurkapálcák

Elkészítés:

A hurkapálcákra húzzuk rá felváltva a sajt- és almakockákat. Addig grillezzük, amíg az alma egy kicsit karamellizálódik, a sajt pedig olvadni kezd.

Tipp: ha csirkemell kockákat is szúrunk hozzá, finom ebéd kerekedik belőle!