Stíriai metélt

Írta: ,

Roppant munkaigényes, de ha van időd és türelmed, készítsd el a családnak. Hálásak lesznek érte, meglátod! A neve szerint metélt, vagyis a túrós-lisztes tésztát ki kell nyújtani, 3 cm-es csíkokra „metélni”, majd 1 cm-es darabokra vágni, aztán nudlikat formázni a 3x1 cm-es tésztadarabokból. Ezt a lépést én kihagytam, egyenesen nudlikat formáztam a tésztából.

Hozzávalók:

A metélthez:

  • 50 dkg zsírszegény túró
  • 30 dkg liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 kiskanál barnacukor
  • pici só

A forgatáshoz:

  • 4 dkg vaj
  • 3 dl 12%-os tejföl
  • 3 tojás
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj
  • 1 kiskanál vaníliás cukor
  • 2 kiskanál barnacukor
  • 5 dkg mazsola

A jénai kikenéséhez:

  • 1 dkg vaj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

A szóráshoz:

  • vaníliás cukor

Elkészítés:

Egy 4-5 literes fazékban vizet forralunk. Icipici sót teszünk bele.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást, a barnacukrot és a tejfölt, valamint az áttört túrót. A masszából nudlikat formázunk, és a forró vízben megfőzzük.

Ha megfőttek, szűrővel olvasztott vajra szedjük, alaposan átforgatjuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat összekeverjük a cukrokkal, a tejföllel, és a citromhéjjal. Belekeverjük a mazsolát, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. A vajba forgatott túrós nudlicskákat lazán a habos masszába dolgozzuk.

Egy jénai edényt vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórunk. A krémes-habos nudlikat belesimítjuk az edénybe.

180 fokon 25-30 percig sütjük a stíriai metéltet.

Vaníliás cukorral megszórva kínáljuk. Nagyon-nagyon finom.