Profiterole

Fischer Anna
Írta: ,
Profiterole
A profiterole, vagy a nálunk jobban használt profitterolt talán mindenki ismeri. A fánkokat megtöltik főzött krémmel, pudinggal, esetleg fagylalttal, majd leöntik csokoládéval, vagy más főzött krémmel.

Az édesség szoros rokonságban áll a Saint Honoré tortával, amely szintén fánkkal és a profitterollal azonos krémekből áll. A profitterol az egyik legnagyobb múlttal rendelkező édesség, a XVI. századtól említi a szakirodalom.

Hozzávalók:

15 dkg liszt
10 dkg vaj
3 ek tej
1/2 l tejszín
1 ek kristálycukor
4 db tojás
25 dkg keserű (sötét) csokoládé
1 csipet só

Elkészítés:

1. Egy edénybe tegyünk egy pohár vizet, egy csipet sót, egy kanál kristálycukrot és 80 g vajat és mindezt forraljuk fel, majd forrás után óvatosan adagolva adjuk hozzá a lisztet is. A tésztát folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától. Ezután vegyük le a tűzről és egyenként adjuk hozzá a tojást.

2. A maradék vajjal kenjük ki a tepsit és egy kanál segítségével kis halmokat rakjunk a tésztából. Fontos, hogy nagyobb távolságot hagyjunk közöttük, mivel sütés közben lényegesen nagyobbak lesznek. 200°C-os sütőben süssük az egészet kb. 20 percig, majd hagyjuk kihűlni a sütőben, a sütő ajtaját ne nyissuk ki. Amikor a fánkok kihűltek, óvatosan szedjük le őket a sütőpapírról és vagdossuk be őket kb. a felénél, majd töltsük meg a belsejüket a cukrozott és felvert tejszínhabbal. 

3. A csokoládét törjük össze és tegyük egy hőálló tálba. Adjunk hozzá 3 evőkanál tejet és mindezt a gőz felett olvasszuk fel úgy, hogy félig folyós krémet kapjunk. A fánkokat egyenként mártogassuk a csokoládészószba, majd piramis alakban pakoljuk egy tányérra őket. A végén a maradék csokoládészószt öntsük a fánkpiramisra. Hűtőszekrényben legalább 2 óráig pihentessük, majd tálaljuk.

 

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!