Pite körtével és gorgonzolával

Írta: ,

A körtés-gorgonzolás pite főételként is fogyasztható, cukor nem szükséges hozzá.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 18 dkg liszt
  • 9 dkg vaj kis darabokra vágva + 1 tojássárgája
  • 1 csipet szerecsendió
  • ½ citrom reszelt héja + só

A töltelékhez:

  • 25 dkg gorgonzola 
  • 2 körte + 2 tojás
  • ½ csésze tej
  • 4 evőkanál tejszín
  • 1 citrom leve
  • szerecsendió
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez
  • só, bors

Elkészítés:

Szitáld bele a lisztet a tálba. Készíts egy mélyedést a közepébe, és helyzed bele a tojássárgáját. Adj hozzá 1 csipet sót, szerecsendiót, tedd bele a reszelt citromhéjat és a vajat, végül 2 evőkanál hideg vizet. Formálj belőle cipót, és csomagold be műanyag fóliába. Pihentesd a hűtőszekrényben legalább 30 percig.

Keverd össze habverővel a tojást, a tejet és a tejszínt, valamint egy kevés sót és borsot. A gorgonzolát morzsold össze durván. Távolítsd el a körte héját és magházát, majd vágd vékony szeletekre. Tedd bele egy tálba, és locsold meg citromlével.

Nyújtsd ki a tésztát egy lisztezett munkafelületen, majd simítsd bele egy körülbelül 20 cm átmérőjű, vajjal és liszttel előkészített, kerek sütőformába. A nyers tésztát szurkáld meg egy villával.

Helyezd a tésztára a körteszeleteket és a morzsolt gorgonzolát. Fedd be az egészet a tojásos keverékkel, és süsd 180 fokon körülbelül 35 percig.