Panna cotta

Írta: ,
A panna cotta egy selymes, lágy ízű olasz édesség, amely valójában egy főzött krém. Érdekes, hogy gyakorlatilag az összes mediterrán országban megtalálható a hozzá hasonló típusú desszert, sőt az angolok is készítenek ilyet Blanc Manger néven. A panna cotta eredetijét egyébként a francia és svájci határhoz közeli Piemont tartományból származtatják.

Hozzávalók:

80 dkg habtejszin

25 ml tej

35 dkg porcukor

1,2 dkg zselatinlap

Elkészítés:

1. Készítsünk karamellt a hagyományos módon, vagyis lassú tűzön 15 dkg porcukrot és fél pohár vizet addig főzünk, amíg nem karamellizálódik.


2. Muffin- vagy kisebb kuglófformákba öntsük bele a karamellt, ügyelve arra, hogy az oldalára is kerüljön belőle.
3. A zselatinlapokat puhítsuk meg kicsit hideg vízben. Egy lábasba öntsük össze a nem habosított tejszínt, adjuk hozzá a tejet és 20 dkg cukrot.
4. A tejszínes keveréket lassú tűzön kb. 15 percig melegítsük, de ügyeljünk arra, hogy ne forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá mindehhez a zselatint és addig keverjük, amíg az teljesen el nem keveredik.
5. Végül öntsük a krémet a karamellás kis formákba és tegyük az egészet a hűtőszekrénybe kb. 10-12 órára. Tálalás előtt borítsuk ki tányérra, így szép, karamell-borítású süteményt kapunk.