Narancslekvár: így készítheted el

Írta: ,

Narancsból a nyári szezonban keveset eszünk, mert kiszorítja a hazai gyümölcsök kínálata. Télen viszont ez a kevés elérhető gyümölcs egyike, még a héját is szívesen fogyasztjuk édességként elkészítve.

Hozzávalók (kb. 20 darab 2 dl-es üveghez):

  • 3 kg narancs
  • 2 kg cukor
  • 60 g pektin (vagy 3 csapott teáskanál agar-agar)

Elkészítés:

Mosd meg a narancsot alaposan, majd 1 kg-ot tegyél félre belőle. 2 kg narancsot hámozás nélkül vágj négyfelé, és áztasd be éjszakára langyos vízbe. 

Másnap továbbra se hámozd meg, hanem főzd kb. 10 percig sós vízben, majd éjszakára ismét áztasd be. Amíg fel nem használod, többször cseréld rajta a vizet. Ezután vágd fel kis darabokra. 

A megmaradt 1 kg narancs levét facsard ki, és keverd hozzá a pektint vagy az agar-agart. Forrald fel, és főzd 10 percig közepes lángon. Végül készíts belőle pürét turmixgépben. 

Az elkészült narancslekvárt azonnal töltsd üvegekbe. Pipettával csepegtess rá alkoholt, gyújtsd meg, és oltsd el gyorsan.