5 mindenmentes desszert recept, amit imádni fogsz!

Kovács Andrea
Írta: ,
5 mindenmentes desszert recept, amit imádni fogsz!

Sokszor megkapom azt a szarkasztikus megjegyzést a barátoktól és ismerősöktől, hogy a „Mindenmentes ételekbe csak levegő van?”. Innen is üzenem nekik, nem, nem csak levegő van, hanem nagyon sok isteni, egészséges és tudatos alapanyag. A mindenmentes elnevezést lényegében azokra az ételekre szokták használni, amiben nincs tej, cukor, és glutén, de ide sorolhatók még a vegán receptek is.

Azonban fontos felhívom a figyelmet arra, hogy a mindenmentes nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármilyen ételallergiával küzdő személynek is megfelelő az adott étel, ugyanis gyakran tartalmaznak mogyoró- és dióféléket, illetve olyan gabona származékokat, amik allergiás reakciót válthatnak ki, így mindig legyünk kellően körültekintők, ha mindenmentes ételt vagy desszertet eszünk.

Most 5 olyan mindenmentes desszert ötletet hoztam el Neked, amiknek biztosan nem tudsz majd ellenállni. Mindegyiknél feltüntetem, hogy pontosan mitől mentesek, így bárki könnyedén beillesztheti az adott étrendjébe.

Epres „Sajttorta” korongok Kép forrása: chefsavvy.com

Igazából bármilyen bogyós gyümölcsből készíthető, így az adott szezonhoz alakíthatjuk! Szintén vegán, cukor- és gluténmentes finomság, ami mogyoróféléket tartalmaz!

Hozzávalók: 2 bögre kesudió, 1 bögre datolya, fél bögre pekándió, fél teáskanál fahéj, kb. fél bögre kókuszolaj, 1 bögre fagyasztott vagy friss eper (helyettesíthető más gyümölccsel is), 3 evőkanál juharszirup, háromnegyed bögre növényi tej

A kesudiót áztassuk be meleg vízbe 2 órára. A datolyát, a pekándiót, a fahéjat és egy evőkanálnyi kókuszolajat tegyük a mixerbe, és dolgozzuk el, amíg jó ragacsos masszát kapunk.

Egy muffin formába, vagy más kisebb méretű formába osszuk el kb. 15 egyforma adagra, tetszőleges vastagságban. Érdemes alá sütőpapírt tenni, hogy könnyebben ki tudjuk majd szedni, mikor megdermedt.

A kesudiót, epret, juharszirupot, tejet és kb. 4 evőkanálnyi kókuszolajat turmixoljuk össze. Krémes állagot kell, hogy kapjunk, ne legyen se túl sűrű, se híg! Ezt halmozzuk a masszánkra a formákba, majd szórjuk meg a tetejét apróra vágott gyümölccsel vagy dióval, és irány a fagyasztó 3 órára, vagy a hűtő egy egész estére!

Mentás Brownie Kép forrása: emilieeats.com

Elérkeztünk a legösszetettebb recepthez, ami már sütést is igényel, de megéri az energiabefektetést, mert tényleg fenséges lesz a végeredmény! Sajnos ez a recept is tartalmaz dióféléket, bár tudomásom szerint helyettesíthetőek az alapanyagok!

Emellett természetesen vegán, cukor- és gluténmentes!

Hozzávalók: ¾ bögre datolya, ¾ bögre mandulavaj, ¼ bögre cukrozatlan almaszósz, ½ bögre növényi tej, ½ bögre zabliszt, ⅓ bögre kakaópor, 2 teáskanál borsmentakivonat, 1½ teáskanál sütőpor, 1½ teáskanál vanília kivonat, ¼ teáskanál só (Himalája vagy tengeri), ¾ étcsokoládé, 1 konzerv kókuszkrém, ½ evőkanál kókuszcukor, ½ teáskanál spirulina por

A datolyát forró vízbe áztatjuk, majd a mandulavajjal, növényi tejjel és almaszósszal turmixoljuk. Ezt követően hozzá adjuk a zablisztet, kakaóport, sütőport, sót, 1 teáskanál borsmenta kivonatot és a vaníliát.

Jól eldolgozzuk, majd egy tepsibe tesszük, és megszórjuk egy kis adag étcsokoládéval. 180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk hűlni.

A kókuszkrémet, 1 teáskanál borsmentával, a kókuszcukorral és a spirulina porral krémesre dolgozzuk egy robotgép segítségével. A krémet a piskóta tetejére kenjük, majd a maradék étcsokit megolvasztva a tetejére csorgatjuk. Hagyjuk kihűlni, és fogyasztható is!

Fókuszban

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!