Mézeskalács rozsliszttel és barna cukorral

Írta: ,

Már csak néhány nap, és kopogtat ajtónkon az advent. Gyönyörű az ünnepvárás időszaka mindannyiunk számára. Akit szeretünk, azt a legfinomabb és persze a legegészségesebb falatokkal etetjük lehetőségeinkhez képest, természetesen. Ez a rovat is igyekszik az ünnepvárás hangulatához igazodva hagyományos és modernebb, különlegesebb finomságok receptjeivel szolgálni.

A mézeskalácsot rozsliszttel és barna cukorral készítettem, ezzel is valamivel egészségesebbé tenni ezt a finomságot.

Ugye, te is készítesz mézeskalácsot karácsonyra? Az advent közeledtén elgondolkodunk rajta, hogy vajon mi is kerüljön az ünnepi asztalra? A legtöbb család asztalán a mézeskalács biztosan ott lesz. A mézes tésztájából karácsonyfadíszt is készíthetsz.

A méz jelentősen emeli a sütik élvezeti értékét. Figyelembe kell ám venni a magas glikémiás indexét is, és magas kalória tartalmát (320 / 100 g). A méz mentségére szolgálhat azonban, hogy vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős. 

Tudtad, hogy már az ősember is készíthetett mézes lepénykéket? Barlangrajzokon méheket és mézeskalácsformákat is találtak a kutatók. Valószínűleg forró kövön süthette meg az ősember a „mézes sütijét”.

Hazánkba a mézeskalács valamikor a középkorban német közvetítéssel került.

Hozzávalók:

  • 25 dkg rozsliszt
  • 5 dkg margarin
  • 10 dkg méz
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • ½ citrom lereszelt héja
  • + liszt a nyújtáshoz

A mázhoz:

  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 1 kiskanál frissen facsart citromlé

Elkészítés:

Egy edénykében összeolvasztjuk a margarint, a barna cukrot, és a mézet. Hagyjuk kihűlni.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mézeskalács fűszerkeverékkel és a lereszelt citromhéjjal. A mézes masszába keverjük a tojást, majd a lisztes keveréket is. Alaposan összedolgozzuk.

Lisztezett deszkára tesszük, jól összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle, és befóliázzuk. 4-5 órát hűtőben pihentessük a tésztát.

Lisztezett deszkán a pihentetett tésztát kb.3 mm vastagságúra nyújtsuk ki, és tetszőleges formákat szaggassunk belőle. Ebben a munkában a csemetéinket is hagyjuk, hogy segítsenek. Talán valamivel tovább tarthat majd a sütés, de a közös konyhai tevékenység is kiválóan fejleszti az összetartozás érzését. 

A kiszaggatott formákat sütőpapírozott tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben 7-8 perc alatt sülnek meg mézeskalácsaink. Vigyázzunk, nehogy túl süssük őket.

Ha kihűltek a sütik, hozzáláthatunk a díszítéshez. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és a citromlével. Egy nylontasakba rakjuk a kemény habot, a sarkát picit levágjuk, és már „írhatunk” is a tojásfehérjével. Csemetéink ebben is segítségünkre lehetnek.

Jó mézeskalácssütést mindenkinek!